Stefan Löfven talade om vikten att göra saker tillsammans

Det blev flera klara besked kring infrastruktur men också en stor skopa beröm till Västsverige när statsministern besökte Västsvenska Handelskammaren.

– Ni har mycket att vara stolta över i Västsverige och jag känner mig hemma här, sa Stefan Löfven.

Efter en intensiv Handelskammarvecka rundades fredagen av med årsmöte och ett besök av statsminister Stefan Löfven. I en intervju med Handelskammarens vd, Johan Trouvé, blev samarbeten ledordet för dagen. Det mest klara beskedet rörde däremot nya stambanor.

– Vi ska genomföra det största projektet sedan stambanorna byggdes på 1800-talet. Det kommer krävas breda överenskommelser mellan partierna. Jag har inga illusioner om att det blir lätt, sa Stefan Löfven.

Läs mer: Bilden av industrin

Borås vinnare

Statsministern framhöll att infrastruktur har stor betydelse i regionen och att regeringen nu ska investera i bland annat Västra Stambanan, men även i de till Borås anslutande sträckorna Älvsborgsbanan och Viskadalsbanan.

– Vi vill även underlätta för göteborgare att komma till Borås och vice versa. Nu gör vi en historisk investering i dubbelspår mellan städerna. Men det krävs ett rejält investeringsprogram. Därför har vi beslutat om en investering på över 700 miljarder kronor för kommande planperiod.

Näringslivets samarbeten med det offentliga är nyckeln till framgång

Behovet av breda överenskommelser ledde också över samtalet till samarbeten. Här fick Västsverige höga betyg för både världsledande AI-satsningar och för flera lyckade projekt för att uppnå klimatmålen.

– Näringslivets samarbeten med det offentliga är nyckeln till framgång, såväl som med fackföreningar, det är den svenska modellen och det som gör att så många länder tittar på oss.

Som exempel nämnde Stefan Löfven bland annat Volvo Cars och Vattenfalls samarbete med en ny generation elbilar. Samt Energimyndighetens samverkan med RISE och Chalmers för att skapa testlabb för flygplan, vägfordon och fartyg på Lindholmen.

I Sverige gör vi som vi brukar göra – saker tillsammans

Svensk AI-strategi i antågande

– Vi har också en annan hyfsat stor utmaning: AI. Vinnova har gett ut en rapport som visar att svensk tillväxt kan fördubblas om vi tar till oss AI på rätt sätt. Nu ska vi ha en svensk AI-strategi. Och nu vill också Tyskland samarbeta med oss. Det handlar om att stärka Europa i konkurrens med USA och Kina.

Särskilt den nyligen inledda dialogen med Tyskland gladde statsministern.

– Ja var tar vi då våra vänner för att visa utvecklingen av AI, det blir en ganska kort resa till Göteborg. Här ser vi redan resultatet av en stark västsvensk life sciencesektor som även driver utvecklingen inom fordonsteknik och telekom. Dessa exempel lyfts som ett föredöme i internationella sammanhang. Och när någon frågar mig vad är kärnan i det svarar jag att i Sverige gör vi som vi brukar göra – saker tillsammans, sa Stefan Löfven och fortsatte:

– Sverige är intressant, och det beror också på att vi har ett försprång inom samarbeten där vi kan förena olika intressen. Det är vårt signum. Tillsammans ska vi slå hela världen med häpnad, avslutade Stefan Löfven.

Medlemmarna fick möta och lyssna till statsminister Stefan Löfven under årsmötet, se anförandet i efterhand via vår Facebook-sida.

VAR MED OCH GÖR SKILLNAD

Västsvenska Handelskammaren arbetar med politisk påverkan inom en rad olika områden framtagna utifrån det västsvenska näringslivets utmaningar, och med regional tillväxt som mål. Däribland frågor inom kompetensförsörjning, stadsutveckling och infrastruktur. Idag är vi närmare 3 000 medlemmar, men för att kunna göra ännu större skillnad, behöver vi bli fler.

Tillsammans gör vi Västsverige starkare!

Bli medlem