Succésatsning inom industriell digitalisering

Digitalisering är en av de viktigaste globala megatrenderna. Men hur ska tillverkande företag hitta i förkortningsdjungeln bland AI, VR och AR? Och vad ska vi ha allt det där till? Frågorna ledde till ett samarbete och en utbildning i industriell digitalisering.

– Hela min ledningsgrupp ska gå den här kursen, säger Thomas Örtenberg, vd på Rosemount Tank Radar i Mölnlycke.

När pandemin slog till och företaget permitterade personal ville han passa på att fylla på den digitala kompetensen och gick onlinekursen Introduktion till industriell digitalisering.

Utbildningen är resultatet av ett samarbete mellan Västsvenska Handelskammaren, Göteborgs Tekniska College (GTC), SKF, Volvo Cars och GKN Aerospace.

Kunskap om digitalisering

Åsa Vikner jobbar med kompetensfrågor på Handelskammaren och har varit projektledare för utbildningsinitiativet. Hon såg en möjlighet att öka kunskapen om digitalisering, framför allt i mindre bolag inom tillverkningsindustrin.

– Företagen jag hade kontakt med tyckte att vi behövde göra något produktivt av krisen och permitteringarna. Att bara låta folk gå hemma skulle vara ett resursslöseri, säger hon.

Digitaliseringen innebär nya affärsmöjligheter för oss, vi måste hänga med

I samma veva utlyste Vinnova, den statliga myndigheten för innovation, pengar för att hitta nya lösningar i krisens spår. Åsa Vikner kopplade ihop Göteborgs Tekniska College (GTC) med några av Handelskammarens större industriföretag. Tillsammans skulle de kunna arbeta fram en digital plattform för en bred utbildning på svenska.

Vinnova nappade på idén och i slutet av våren testades en pilotversion av kursen på SKF, Volvo Cars och GKN Aerospace.

Nya affärsmöjligheter

Lars Rifve har arbetat med utbildning och personal på SKF i 16 år. Han gick kursen och har spridit den till kollegor.

– Vi behöver förstå digitalisering bättre. Den här kursen bjuder in även de som inte direkt arbetar med de här frågorna. Jag har en ingenjörsbakgrund, men har inte jobbat med det på många år och ville lyfta mig.

Se igen: Webbinar om digital kompetens

Lars Rifve tycker att han lärde sig nya begrepp och fick bra exempel på hur digitaliseringen förändrar industrin. Han hoppas att plattformen översätts till andra språk och ser också en möjlighet att göra en uppföljande företagsspecifik kurs.

Också Thomas Örtenberg på Rosemount Tank Radar menar att utbildningen är en startpunkt.

– Jag ser den som en fantastisk gemensam plattform att gå vidare från. Digitaliseringen innebär nya affärsmöjligheter för oss, vi måste hänga med och kunna leverera mer information till våra kunder.

Stoppad på gymmet

Men det handlar också om att kunna rekrytera relevant kompetens till industrin.

Kursen byggdes av utbildningsföretaget GTC som har jobbat mycket med digitalisering. Johan Bengtsson är teknisk chef på GTC. Han såg en möjlighet att få sätta ihop en hel onlineutbildning och utveckla lärandet.

– Vi byggde en helt ny plattform och jag tycker att vi tog onlinekursen till en ny nivå, säger han.

Läs mer: Se fler kurser i vår kalender

Utbildningen Introduktion till Industriell digitalisering består av tio moduler och GTC har använt olika pedagogiska verktyg med mycket interaktivitet, filmade inslag och quiz.

– Jag har blivit stoppad på gymmet av folk som vill berömma kursen. Det känns förstås jättekul, säger Johan Bengtsson.

600 registrerade

Han tycker att alla som jobbar med teknik och inom industrin kan gå kursen.

– Men den är även allmänbildande för andra.

Åsa Vikner har som projektledare haft löpande kontakt med företagen och GTC. Även hon är nöjd med resultatet. Hittills är det över 600 som har registrerat sig på plattformen. Av dem som börjat kursen har 37 procent gått klart, vilket i sammanhanget är en bra siffra. Den här typen av öppna onlinekurser brukar fullföljas av fem till åtta procent.

Åsa Vikner hoppas att ännu fler ska gå kursen, särskilt personal på mindre bolag.

– Vi behöver höja den digitala kompetensen rejält, inte minst i Västsverige. Den globala konkurrensen är knivskarp och vår region är industritung. Det kommer att ske enorma förändringar inom tillverkningsindustrin och vi behöver rusta oss, säger hon.

STÄRK DITT FÖRETAG INOM DIGITALISERING

Introduktion till industriell digitalisering är en kostnadsfri distansutbildning och kommer finnas tillgänglig under hela 2021. Den omfattar 30-40 timmars undervisning, där var och en kan lägga upp kursen i egen takt. Är du eller dina kollegor intresserade av att gå? 

Börja kursen idag