VUXENUTBILDNING för framtidens INDUSTRI  

Är du teknikintresserad och vill lära dig ett nytt yrke? Lär du dig bäst genom att göra? Då kan vår nya utbildningsform, där du arbetar och studerar samtidigt, vara något för dig.

Yrkestrainee är en utbildningsform där du blir anställd på ett företag och får lön samtidigt som du studerar. Minst 75 procent av din Yrkestrainee tillbringar du på en arbetsplats där du utför arbetsuppgifter i den ordinarie verksamheten och i enlighet med den individuella läroplanen. Resterande 25 procent ägnas åt studier och fördjupning i skolan.

Yrken med goda framtidsutsikter

Ta chansen att vara med och utveckla morgondagens industri i en hållbar riktning. Genom utbildningen får du kunskap om hur val av material, metod och teknik påverkar industrins förbrukning av råvaror och energi och avgör industrins påverkan på miljön.

Just nu erbjuder vi utbildningsplatser inom industri; CNC-operatör och svets – två yrken med stora framtidsmöjligheter, särskilt här i Västsverige.

Så ansöker du

För att ansöka om plats bör du ha ett stort teknikintresse, och minst 9-årig grundskola eller motsvarande med lägst betyget godkänd i svenska/svenska som andra språk.

Du kan söka till följande utbildningar och städer:

NYHET! TROLLHÄTTAN/ VÄNERSBORG 

CNC/Svets i Vänersborg, du väljer inriktning till termin två.
Skolan ligger i Vänersborg men din lärlingsplats kan vara i hela Fyrbodal.

Sök utbildningarna CNC-operatör eller Svets

Borås

CNC-operatör eller svets i Boråsregionen.
Skolan ligger i Mark men din lärlingsplats kan vara i hela Sjuhärad eller Göteborgsregionen.

Sök utbildningen för CNC-operatör

Sök utbildningen för svets

Skövde

Svets i Skövde.
Skolan ligger i Skövde men din lärlingsplats kan vara i hela Skaraborg.

Sök utbildningen

Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor och svar om den nya utbildningen:

Yrkestrainee erbjuds av arbetsgivare i form av en anställning som en del av en vuxenutbildning och syftar till att du ska lära dig företagets verksamhet från grunden och bygga nätverk för att efter avslutad Yrkestrainee kunna bli en nyckelperson i företaget.

Yrkestrainee är du i 12 månader och får under den tiden avtalsenlig lön med möjlighet till fast anställning efter utbildningens slut.

Utbildningen är 12 månader och inleds med en orienteringskurs för att öka din kännedom om yrket, arbetsmiljösäkerhet, lagar och regler. Du kommer även att läsa grundkurser som ger dig kunskap om industrins processer och arbetssätt.

Därefter blir din utbildning individuellt anpassad efter ditt intresse och företagets behov. Tillsammans med arbetsgivaren skapar din yrkeslärare en kursplan baserad på dina framtida uppdrag på arbetsplatsen.

Eftersom du är anställd får du lön för tiden du är på arbetsplatsen. Lönen är kollektivavtalad vilket innebär att det finns en minimilön som du är garanterad. De flesta arbetsgivarna har individuell lönesättning vilket innebär möjlighet att stiga i lön efter prestationsförmåga.

När du påbörjar utbildningen är du berättigad till studiestöd från CSN. Blir du anställd som Yrkestrainee förlorar du ditt studiestöd. Du kommer istället att få en lön som överstiger studiestödet.

Under första terminen är det en rekryteringsprocess där du får en bild av olika arbetsgivare och får presentera dig under en anställningsintervju.
Anställningen påbörjas när du inleder din APL-period, vilket kan vara under första eller andra terminen.

Efter utbildningen är du utbildad CNC-operatör eller svetsare och möjligheten till jobb stora, du har redan fått in en fot på ett företag som vill anställa dig.

Du kan själv föreslå en arbetsgivare som du känner till. Yrkesläraren avgör sedan om arbetsplatsen lämpar sig för Yrkestrainee.

Utbildningen har 10 platser och alla som blir antagna har möjlighet att få en lärlingsplats. Det är upp till dig att visa för yrkesläraren och arbetsplatsen att du har vad som krävs för att vara lärling.

Du arbetar efter arbetsplatsens ordinarie arbetstider som kan variera men är generellt sett åtta timmar. Du har en handledare på arbetsplatsen och följer vanligtvis handledarens arbetstider.

Ja, arbetsgivaren försäkrar dig på jobbet och på vägen till och från jobbet.

Ja, du blir anställd av företaget och har samma förmåner och ansvar som övriga anställda.

Bakom Yrkestrainee står vi på Västsvenska Handelskammaren, vuxenutbildning, och företag som är er lärlingars blivande arbetsgivare. Projektet delfinansieras av Västra Götalandsregionen. På Handelskammaren driver vi sedan 2017 arbetsförlagda utbildningar för gymnasieskolan på liknande sätt.

VGR med stöd från.jpg

 

FRÅN ORD TILL HANDLING

Vi driver flera initiativ och samarbeten där näringsliv, kommun och region går samman för att skapa ett bättre samhälle, och ett starkare Västsverige.

VÅRA INITIATIV

  • I Mathivation lär elever andra elever matematik. Projektet vänder sig till grund- och gymnasieelever, och har lett till att fler går ut med fullständiga betyg och vidare studier.

  • Genom lärlingsanställda elever utbildar företag i samarbete med skolan sina blivande medarbetare. Det startade med gymnasieskolans yrkesprogram, men finns nu även för vuxna.

  • Västsverige behöver vara med och konkurrera om den bästa kompetensen. Med Move to Gothenburg jobbar vi för att attraherar internationell arbetskraft till vår region.

Vårt huvudkontor i Göteborg

Var:
Parkgatan 49, Göteborg