Elektrifieringssamtal

med Volvo Cars vd och Northvolts ordförande

Strax före jul stod det klart att Volvo Cars och Northvolt startar ett gemensamt utvecklingscenter för batterier i Göteborg 2022. I en intervju med Västsvenska Handelskammaren berättar Håkan Samuelsson och Carl-Erik Lagercrantz om det samarbetet, men också om steg två i satsningen; en ny batterifabrik.

Västsverige är Norra Europas starkaste region för fordonselektrifiering med en imponerande bredd av fordonsslag. Det får ytterligare förstärkning under 2022 då Northvolt och Volvo Cars startar ett gemensamt utvecklingscenter för batterier i Göteborg. Nästa steg i satsningen är att bygga en gemensam batterifabrik med kapacitet att förse en halv miljon bilar med batterier per år. Var denna ska ligga lanseras i februari i år.

I den här filmen från handelskammarens event berättar Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars, och Carl-Erik Lagercrantz, ordförande Northvolt och H2 Green Steel, om fordonselektrifiering, energiförsörjning och de nya gemensamma satsningarna.

Info från Västsvenska Handelskammaren

Du måste godkänna cookies för marknadsföring för vår webblats för att se filmen.

Grundläggande för all västsvensk fordonselektrifiering är frågan om det kommer att finnas tillräckligt med el? Men också tillgången till kompetens. Carl-Erik Lagercrantz lyfter i den diskussionen den effektflexibilitet som de planerar för.

- Framtidens industrier kommer att byggas med effektflexibilitet. H2 Green Steel bygger in möjligheten till 20 procents flexibilitet trots kontinuerlig produktion, säger han.

Framtidens industrier kommer att byggas med en effektflexibiliet, H2 Green Steel bygger in möjligheten till 20% flexibilitet trots kontinuerlig produktion

Endast elbilar år 2030

Northvolt har på kort tid gått från att vara en ambitiös tanke om att bygga världens mest hållbara batteritillverkning till att nu vara ytterst nära en tillverkningsstart i Skellefteå. Det är en oerhört snabb utveckling för en av de största industriella satsningarna i modern tid i Sverige som förhoppningsvis tar sitt nästa steg i Västsverige.

I samtalet tar Handelskammarens vd Johan Trouvé upp flera frågor. Bland annat om företagens bidrag till klimatomställningen och Volvos mål att minst 50 procent av de sålda bilarna ska vara laddbara 2025, för att vara enbart elektriska 2030.

Frågor om kompetensförsörjning, komponentbrist och tillgången på miljövänlig el för att hantera CO2 avtrycket i hela processen fick också plats under ett avslappnat samtal framför våra medlemmar.

På gång för dig som medlem

Arbetar du på ett av Västsvenska Handelskammarens medlemsföretag? Då är du varmt välkommen att delta på våra kostnadsfria seminarier.
Hos oss möter du spännande företagsledare och får inspiration och verktyg av de främsta experterna. Vi arrangerar över 40 medlemsseminarier per år, både digitalt och på plats i Borås, Skövde, Trollhättan och Göteborg. Välkommen att boka din plats.

Till kalendern