En långsiktig kompetensförsörjning börjar i skolan

Vår ambition är ett västsvenskt näringsliv i världsklass, då behöver företagen ha tillgång till bästa kompetensen. Genom lärlingsanställda elever utbildar företagen i samarbete med skolan sina blivande medarbetare.

Svensk Gymnasielärling är ett initiativ av Västsvenska Handelskammaren som har lagt grunden för Gymnasial lärlingsanställning (GLA). Genom det har det blivit möjligt för arbetsgivare att anställa elever på gymnasieskolans yrkesprogram redan från årskurs 1.

Läs mer: Svensk Gymnasielärling – ett exempel på vårt lobbyarbete

– Många företag har svårt att hitta yrkesutbildad personal. Genom gymnasiala lärlingsanställningar får de möjlighet att rekrytera unga, engagerade medarbetare som kan utvecklas tillsammans med företaget, säger Rasmus Flick, projektutvecklare för Svensk Gymnasielärling.

Under utbildningen tillbringar eleven hälften av sin tid på arbetsplatsen och den andra hälften på skolan. Sedan initiativet startade 2017 har antalet anställda elever ökat från 40 till 370, och innefattar idag samtliga 12 gymnasiala yrkesprogram.

Vi är oerhört nöjda med samarbetet med Marks Gymnasieskola, säger Magnus Adetoft, Servicechef på Hammar Maskin

Kostnadseffektiv rekrytering

Genom GLA har företag möjlighet att forma elevens utbildning efter arbetsplatsens behov och på så vis skapa en egen traineeakademi även med begränsade resurser.

– Med tanke på att lärlingsanställningar är statsbidragsfinansierade och sträcker sig över tre år finns det ingen annan rekryteringsväg som är lika kostnadseffektiv.

Läs mer: Vill du som arbetsgivare veta mer?
Hammar Maskin i Olsfors är ett av företagen som varit engagerade i Svensk Gymnasielärling sedan starten.
– Vi började med två elever 2017 som vi lärt upp på företaget och sedan anställt. Numer har vi en elev från varje årskurs och vi planerar att anställa samtliga. Eleverna växer med företaget och vi är oerhört nöjda med samarbetet med Marks Gymnasieskola, säger Magnus Adetoft, Global Service Chef på Hammar Maskin.

VILL DITT FÖRETAG ANSTÄLLA EN LÄRLING?

Genom Svensk Gymnasielärling stärks kompetensförsörjningen inom både enskilda företag och branscher. Är ert företag intresserade av att anställa en lärling, eller vill veta mer om vad det innebär? Kontakta vår kollega Rasmus Flick på Svensk Gymnasielärling. Tillsammans gör vi Västsverige starkare!