Ny satsning på Västsvenska innovationer

Klementina Österberg, vd för GU Ventures, är en av grundarna till nystartade Gokap Invest. Här berättar hon om investmentbolaget som ska få fler att investera i Västsvenska framtidsföretag.

I Västsverige finns många nystartade företag med innovativa teknologier som kräver relativt stora satsningar för att förverkligas. Det vill det nya investmentbolaget Gokap ta till vara på.

– För att starta och etablera en verksamhet och därefter växla upp för en expansion krävs vanligtvis rejält med kapital. I den tidiga fasen krävs det dessutom lokala investerare som vill investera just den mängd kapital som företaget behöver. Trots att vi som arbetar med det här dagligdags har goda kontakter med investerare och affärsänglar, känner vi att kapitalmarknaden i Västsverige hade kunnat vara bättre och mer diversifierad, säger Klementina Österberg.

Bidra till starkare företagsklimat

Tillsammans med bland andra Carl-Magnus Kindal, vd Göteborg Corporate Finance, entreprenören Claes Holmberg och Handelskammarens Stefan Gustafsson har GU Ventures initierat Gokap Invest.

Huvudsyftet är att få startups att växa så att vi kan skapa ett ännu starkare företagsklimat i Västsverige.

Affärsidén för det nya publika investmentbolaget är att investera i innovativa företag i Göteborg och Västsverige, verksamma inom alla branscher. Viktiga kriterier är att de befinner sig i ett tidigt skede, har en intressant teknologi, hög tillväxtpotential och är internationellt gångbara.

– Huvudsyftet är att få startups att växa så att vi kan skapa ett ännu starkare företagsklimat i Västsverige. Det stärker vår konkurrens- och attraktionskraft internationellt. Gör vi det dessutom med hjälp av lokalt kapital är det gynnsamt för regionen att ägarbasen för företagen finns här och att kapitalmarknaden här kan utökas och förstärkas.

Fler kan investera

För att attrahera kapital vänder sig Gokap bredare än många andra investmentbolag. De vill erbjuda fler en möjlighet att gå in i startups.

– För att investera i ett startup krävs ofta att du kan investera minst en miljon kronor och gärna i flera finanseringsrundor i ett och samma företag, vilket många som vill investera i dessa startups inte har kapitalbas för. Därför har vi skräddarsytt ett portföljerbjudande genom Gokap som gör att man kan investera en mindre summa per investerare, samtidigt som man sprider risken på flera företag, säger Klementina Österberg.

Minsta möjliga teckningspost är 5000 kronor. Som med alla investeringar i startups behöver den som investerar dock vara medveten om att man kan förlora pengarna.

Få fler idéer att förverkligas

Västsvenska Handelskammaren är en av de aktörer som stöttar Gokap. Förhoppningen är att initiativet ska leda till ett gynnsamt företagsklimat för både nya och redan etablerade företag.

– Vi hoppas att fler idéer ska kunna förverkligas och att vi får fler framgångsrika företag som stärker vår region, men också att företag som redan är verksamma i regionen ska gynnas av att det startar fler företag inom samma bransch och därmed stärker de olika klustren, säger Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef, Västsvenska Handelskammaren.

Västsvenska Handelskammaren företräder över 2800 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom fem områden som våra medlemsföretag upplever är viktigast för ett företags framgång. Dessa är industripolitik, infrastruktur, kompetensförsörjning, lokalt företagsklimat och stadsutveckling.

Läs mer om medlemskap