"Det har varit en spännande resa"

Peter Abrahamsson är affärsområdeschef på Preem, Sveriges största raffinör. Här berättar han om Preems hållbarhetsarbete och medarbetarnas möjligheter att växa inom företaget.

Peter Abrahamsson, chalmerist och göteborgare i grunden, har jobbat inom Preem under halva livet, sedan 1991. Idag är han 54 år och affärsområdeschef för omkring 900 medarbetare på raffinaderiet i Lysekil och raffinaderiet i Göteborg. För drygt tio år sedan slogs båda raffinaderierna ihop till ett och samma verksamhetsområde, med gemensamma nyckelkompetenser och en ledningsgrupp.

– Ihopslagningen till ett affärsområde bidrar till att vi till fullo kan dra nytta av kompetensen inom Preemraff. Vi har ett stort utbyte mellan Göteborg och Lysekil och vi har fått en effektivare organisation som resultat av att vi slagit ihop raffinaderierna till ett affärsområde. 

Ursprungligen var raffinaderierna två helt olika bolag, BP Raffinaderi i Göteborg och Scanraff i Lysekil och de båda hade olika ägare.

– Innan ihopslagningen var det väldigt begränsad samverkan, så det har varit en spännande resa, säger Peter Abrahamsson.

"Det fanns en tid då jag kände alla på raffet i Göteborg", säger Peter Abrahamsson när han beskriver Preemraff. Ett väldigt stort men förhållandevis litet företag.

Av det Preemraff producerar går två tredjedelar på export och en tredjedel stannar inom Sverige, vilket enligt Peter Abrahamsson motsvarar ungefär halva Sveriges behov av flytande bränsle. Samtidigt beskriver han företaget som litet. Det fanns en tid då han kände alla på "raffet" i Göteborg.

– Vi har stora muskler men vi är inte större än att man kan vara med och påverka och se direkt resultat av det man gör. Det är så jag själv har utvecklats inom företaget. 

Efterfrågan och mer förnyelsebart

Stora omställningar påverkar marknaden där Preem verkar. Regeringens nya krav på en ökad andel förnybart innehåll i bensin och diesel i Sverige, den så kallade reduktionsplikten, träder i kraft i sommar. Här menar Peter Abrahamsson att Preem redan har tagit stora steg inom området när man byggde anläggningen i Göteborg som tillverkar Preem Evolution diesel, ett drivmedel som till stor del tillverkas av rester från skogen.

Preem Evolution Diesel är en unik svensk uppfinning som möter alla de krav som ställs på en svensk miljöklass 1-diesel.

– Vi ska producera  produkter som marknaden efterfrågar. Vårt mål är att tillverka 3 miljoner kubikmeter förnybara drivmedel 2030. Idag sker den produktionen i Göteborg, men för att nå våra mål måste vi både hitta alternativa förnybara råvaror och öka produktionskapaciteten för förnybart på båda raffinaderier. I Lysekil satsar vi även på ett stort projekt som går ut på att uppgradera tjockolja till miljöanpassade bränslen.

En annan omvälvande omställning är den till elbilar. Sedan några år tillbaka erbjuder Preem sina kunder att ladda elbilen, men det innebär inte att verksamheten håller på att byta riktning helt.

– Preems huvudaffär är flytande bränsle och globalt ökar efterfrågan på flytande bränslen mer än någonsin. Även om elektriska fordon är på frammarsch kommer behovet av flytande bränsle finnas kvar. Och vi är i första hand producenter av flytande drivmedel, säger Peter Abrahamsson och förklarar att det endast är omkring 30 procent av den globala efterfrågan av produkter som används till personbilar. Resterande 70 procent förbrukas inom tung trafik, flyg, sjöfarten och andra områden.

Hållbarhet för miljö och hälsa

För den som ser på tv har det väl knappast gått obemärkt förbi att Preem börjat samarbeta med skidlegenden Gunde Svahn, som medverkar i reklamfilmer för Preems miljöanpassade diesel. Dessutom förlänger Preem sitt avtal med Vasaloppet och firar tio år som huvudsponsor. Peter Abrahamsson avslöjar att han själv tagit sig i mål i Mora i Dalarna, även om han låter detaljerna kring sitt resultat vara osagda. Men vad är då kopplingen mellan Preem och längdskidåkning?

– Vasaloppet är vårt största sponsorprojekt eftersom vi delar samma vision om hållbarhet. Inte minst den hållbara livsstil som idrotten innebär.

Preemraff är även huvudsponsorer till Lysekil Women´s Match, en seglingstävling i Lysekil som samlar världens främsta seglare.

– Som den dominerande arbetsgivaren i Lysekil vill vi göra saker som är viktiga för staden och för de som bor i regionen. Det är en viktig del i vårt arbete att hitta framtidens medarbetare. Och med de många projekt som pågår just nu finns ett stort behov av rekrytering.

Från våra kontor i Borås, Trollhättan, Göteborg och Skövde skapar vi kontaktytor för näringslivet i hela regionen. Preemraff är ett av medlemsföretagen i Fyrbodalsregionen och Göteborg. 

BLI MEDLEM