Lägesrapport oktober 2017

En frispråkig Percy Barnevik och möte med UD

Parallellt med ett späckat höstprogram för vi en ständig dialog med politiker och företrädare inom näringslivet, industrin och akademin. Det händer mycket på Handelskammaren. Här är ett axplock, återgivet av bland annat Johan Trouvé.

Ett av höstens guldkorn så här långt, stod näringslivsikonen Percy Barnevik för. Johan Trouvés möte med Barnevik blev ett han sent ska glömma. 

"Dig tycker jag inte om", sa Barnevik när han stegade rakt emot Johan Trouvé, under sitt besök hos på Västsvenska handelskammaren i Göteborg.

"Med glimten i ögat förklarade han att det berodde på min längd. Han gillar inte att se upp till folk", säger Johan Trouvé.

Läs också: Percy Barnevik – med förändring som drivkraft

Hamn och järnväg centrala frågor

Två aktuella frågor för Västsverige är järnvägen Göteborg-Borås och situationen i Göteborgs Hamn. Vi var snabba på bollen. Strax efter att Trafikverket släppte sitt förslag för ny nationell infrastrukturplan 2018-2029 såg vi till att infrastrukturminister Tomas Eneroth fick träffa flera av våra medlemmar.

"Trafikverkets förslag är hämmande för arbetsmarknaden och tillväxten i regionen. Nu fick både vi och företagen – som är beroende av en fungerande infrastruktur – framföra sina perspektiv innan regeringen fattar beslut", säger Johan Trouvé.

Läs också: Handelskammaren kommenterar Trafikverkets förslag

I Göteborgs hamn befinner man sig i efterdyningarna av den långvariga arbetsmarknadskonflikten.

"Här arbetar vi på flera plan. Vi lyssnar in hur medlemsföretagen drabbas och inväntar en uppdatering från hamnen. Samtidigt följer vi utredarens arbete", säger Johan Trouvé.

Locka arbetskraft

En annan brännande fråga rör arbetsmarknaden och regionens kompetensbehov. I slutet av september begav sig Moa Andersson, projektledare för Talangjakt på Västsvenska Handelskammaren, till Linköpings arbetsmarknadsmässa för att locka blivande akademiker till Västsverige.

"Vi fick positiv respons från studenterna. Många sa att de trott att de var tvungna att flytta utomlands, eller till Stockholm, efter studierna. De var glada över att få ett alternativ till det" säger Moa Andersson.

Nästa mässa Talangjakten besöker blir i november. Då är det Lunds tekniska utbildningar som står på agendan.

"Jag är ombedd av UD att vara moderator under ett seminarium tillsammans med EU- och handelsminister Ann Linde, på temat Brexit och svensk fordonsindustri. Ännu ett guldläge att betona fordonsindustrins villkor och rikta lyktan mot en av regionens viktigaste motorer för attraktionskraft, arbetstillfällen och innovation", säger Johan Trouvé.

Satsningar i Västsverige ger ringar på vattnet

Ett annat spännande möte hade Västsvenska Handelskammaren med Berit Behring, Danske Banks nya vd och Anders Exon, vice vd. "De är nyfikna på Västsverige och utvecklingen som pågår här".

 Vi har också haft besök av företagare från Lettland. I september tog Gunilla Grahn-Hinnfors, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor emot en grupp lettiska byggaktörer som är intresserade av planerade byggen i Göteborgsregionen.

"En del var redan involverade i projekt tillsammans med svenska företag, andra sökte efter nya affärsmöjligheter", säger Gunilla Grahn-Hinnfors. 

Svindlande möten med havsutsikt

På den lilla ön Donsö samlades tusentals i september för Donsö Shipping Meet, Sveriges största satsning för sjöfartsnäringen, en bransch i stort behov av omställning. Om vi ska lösa den globala uppvärmningen behöver sjöfartsnäringen dra ett rejält lass, det var parollen. Och flera banbrytande och goda exempel fanns representerade. Stefan Gustavsson, Västsvenska Handelskammarens näringslivspolitisk chef var där.

"Denna enorma mässa, mötesplats och happening. Den är verkligen gigantisk om man betänker att den äger rum på en liten ö i Göteborgs skärgård," säger Stefan Gustavsson.

Sist men inte minst vill vi belysa att du nu kan boka regionens mest hisnande möte hos oss.

"Vi har precis öppnat uthyrningen av vår inglasade takterass, på 11:e våningen av Park 49 med en svindlande utsikt ända till Vinga fyr. Mötesplatsen är omgärdat av glasväggar och är perfekt för mingelevent," säger Christina Holden, projektledare för möten och event.

Läs också: om vårt aktuella konferenserbjudande

Med anledning av nysatsningen deltar vi också under mässan Möten och events, den 10-11 oktober – ett kostnadsfritt tillfälle till nya kontakter och influenser.