Bli vän med dina nederlag

Att misslyckas är en fantastisk möjlighet att göra om och göra rätt. Samuel West, psykolog och doktor i organisationspsykolog tycker det är hög tid att chefer och ledare omfamnar sina nederlag.

”Företag och organisationer misslyckas hela tiden, i marknadsföring, beteende och produktutveckling. Men istället för att stå för sina fel och använda lärdomen för att utveckla sig och förbättra sig försöker många gömma dem.”

Samuel West, psykolog och doktor i organisationspsykologi menar att vi behöver bli bättre på att acceptera och diskutera misslyckanden. Vilket är något helt annat än att se sig själv som misslyckad och fel.

”Eexperimentera med misslyckanden i ett tidigt skede, i den skala där det går att stå ut med konsekvenserna."

Här behöver företag ändra sin attityd och inställning, menar Samuel West:

"Om vi inte pratar om misslyckandena kan vi heller inte lära av dem." 

egen affärsidé med ironisk touch

Under år av innovationsstudier har Samuel West samlat de mest intressanta, misslyckade innovationerna, från de senaste årtiondena. Där hittar vi bland omkring femtio innovationer Bic:s pennor för kvinnor, Coca-Cola s flopp 'BlāK' med smak av kaffe och Paolo Macchiarinis ödesdigra plaststrupar.

Efter ett besök på Museum of broken relationships i Zagreb föddes idén om ett eget museum, vilket fick en minst sagt ironisk start:

”Det första jag gjorde var att gå in och registrera domännamnet. Men det visade sig i all stress att jag felstavat ordet museum. Så jag har ett felstavat domännamn", säger Samuel West.

Museum of Failure ställdes ut under Handelskammarveckan 2017 och fått stor uppmärksamhet internationellt. Av bland annat Skavlan och CNN. Anledningen till det tror Samuel West är att:

"Många med mig är trötta på att höra om alla framgångssagor, när det faktiskt är misslyckandena som är det intressanta."

Vill du lära av dina och andras misslyckanden? Taktik&StrategiGrupper är skräddarsydda för beslutsfattare, chefer och ledare som passerat behovet av traditionell utbildning. Här är det sekretess, blandade branscher och problemlösning på hög nivå. Välkommen till höstens prova-på-tillfällen!