”Vi har länge kämpat för att RISE ska etablera huvudkontor i Göteborg”

Forskningsinstitutet RISE har tillsammans med näringsminister Mikael Damberg meddelat att de flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Göteborg. En seger inte bara för Västsvenska Handelskammaren som länge drivit frågan - utan också för hela regionen.

Nyheten presenterades av Mikael Damberg och Pia Sandvik på Lindholmen i Göteborg.
 - RISE har hittat hem, jag tror det betyder jättemycket att vi tagit det här steget. Det är en del i att förverkliga nyindustrialiseringsstrategin och Smart industri, säger närings-, innovations- och it-minister Mikael Damberg.

För Västsvenska Handelskammaren och Anders Wagner, public affairs, är det ett positivt besked.
 - Vi har länge kämpat för att RISE ska etablera huvudkontor i Göteborg och det är glädjande att regeringen nu fattat detta beslut, Västsverige är definitivt rätt plats, vi har akademin, många innovationsföretag och en betydande industri i området, säger Anders Wagner och fortsätter:
 - Vi är dessutom ledande på testbäddsveksamhet och testarenor i Sverige. RISE, och deras största verksamhet SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) i Borås blir en viktig aktör i samarbetet mellan industri, akademi och stat. Ett samarbete som stärker hela det västsvenska näringslivets utveckling.

Ska komma närmare kunderna

Pia Sandvik, styrelseordförande och tillträdande vd för RISE kommenterar valet av Göteborg:

- Ledningen för det nya RISE ska komma närmare kunderna, verksamheterna och medarbetarna. Västsverige är ett av Sveriges viktigaste industri- och forskningskluster och med över 1100 anställda i regionen är det naturligt val för nya RISE att etablera huvudkontoret i Göteborg.

Beslut om flyttdatum och lokaler beräknas kunna tas under hösten 2016. De tillsvidareanställda på RISE moderbolag i Stockholm kommer att ges möjlighet att fortsätta arbeta inom RISE.

Flytten av RISE huvudkontor från Stockholm till Göteborg är ett led i etableringen av en ny organisation för RISE och bildandet av ett sammanhållet forskningsinstitut. I april 2016 offentliggjordes att RISE övertar industriägarnas aktier i SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Swedish ICT och Innventia och bildar ett sammanhållet forskningsinstitut, med syfte att ytterligare stärka RISE förmåga att växa och utvecklas som forsknings- och innovationspartner.