Led proaktivt med ny teknik

Idag kan du få realtidsdata på allt från medarbetares till fastigheters mående, något som kan förenkla ledarskapet betydligt.
– Inte minst kan det göra det enklare att fatta beslut med mer precision, säger Petter Bengtsson, vd på Zynka BIM.

Få företagsledare skulle komma på tanken att försöka styra sitt företag utan att med jämna mellanrum, helst ganska ofta, få siffror på hur det går ekonomiskt. Men trots att det idag finns teknik som enkelt kan ge chefer realtidsdata på väldigt många fler områden är det än så länge ganska ovanligt att ledare använder sig av den möjligheten.

– Företag mäter gärna utfallet av produktionen, men man mäter inte hur de som gör produktionen möjlig har det, konstaterar Jacob Österberg, vice president corporate development på Winningtemp.

– Ledare fattar tusentals beslut varje dag, och kan man optimera de besluten genom att visa hur verkligheten faktiskt ser ut, inte bara hur man tror att den är, så får man mycket bättre precision i ledarskapet och beslutsfattandet, säger Petter Bengtsson, vd på Zynka BIM, som står bredvid Jacob Österberg i bild.

Mäter hur anställda mår

Winningtemp hjälper företag att ta reda på hur medarbetarna mår i realtid med hjälp av pulsmätningar kombinerade med AI, eller medarbetarundersökningar på steroider som Jacob Österberg själv förklarar det. Och trots att han idag vet precis vilka fördelar den nya tekniken ger var han avvaktande när han själv hörde talas om det första gången. Då arbetade han ännu inte på Winningtemp, utan var en av cheferna hos en av deras kunder.

– Jag upplevde att jag hade god kännedom om mina team och mitt eget ledarskap. Jag var inte säker på vilken nytta Winningtemp skulle kunna bidra med, men den bilden fick jag snart revidera.

För till slut bestämde han sig ändå för att testa, och fick en riktig aha-upplevelse.

Ledningen var jättenöjd, men Winningtemp varnade: siffrorna visade att något inte stod rätt till

– Ett av mina team hade just då fantastiska siffror på sina leveranser och visade 33 procents vinstmarginal.

Ledningen var jättenöjd, men Winningtemp varnade: siffrorna visade att något inte stod rätt till och förutspådde att Jacob Österberg snart skulle komma att tappa personal.

– Jag blev såklart bekymrad och när jag dök djupare i underlaget upptäckte jag att vi körde teamet för hårt. Om vi inte drog ner på tempot skulle vi riskera att tappa allt. Så vi bromsade, och även om vi fick leva med något lägre vinstmarginal slapp vi förlora hela teamet.

Vikten av att mäta i realtid

Det var första gången Jacob Österberg insåg värdet av att mäta så mycket som möjligt av verksamheten i realtid.

– Har du data tillgänglig hela tiden slipper du släcka bränder, eftersom du upptäcker problemen redan när de bara pyr.

Han får medhåll av Petter Bengtsson, vd på Zynka BIM. Även de jobbar med att hjälpa beslutsfattare att optimera beslut i vardagen med hjälp av digitala lösningar, i deras fall i byggbranschen.

– Jag brukar jämföra med att åka på bilsemester i Europa. Förr stannade man vid olika mackar och köpte nya kartor där man försökte ta reda på var man var och vart man skulle, men man hade aldrig koll på helheten. Idag kör du med Google Maps och har stenkoll hela tiden. Samma typ av förflyttning kan teknik göra för beslutsfattande i vardagen.

Läs mer: 5 steg till effektivt förändringsarbete

Gå på data före känsla

Särskilt i snabbväxande företag där gamla sanningar om både personal, omvärld och inte minst affärsmodell kan förändras fort riskerar beslutsfattare utan data att leda helt fel.

– Man har som ledare en känsla, eller vet hur man har gjort förr, men så inser man plötsligt att ”shit, så här ser världen inte ut längre”. Men då har man redan fattat många beslut i fel riktning, konstaterar Petter Bengtsson.

– Många företag är vana att jobba med ekonomidata för att styra, och det här är samma sak, bara för andra delar av verksamheten.

Text: Karin Aase

Tips för att våga ta hjälp av ny teknik


Många företag tvekar inför att ta hjälp av ny teknik även om man ser nyttan av den, helt enkelt för att man tror att det blir för jobbigt att ställa om rutinerna. Hur kommer man runt det?

Jacob Österberg: "Det viktigaste är att inse att status quo faktiskt inte är ett alternativ om man vill utvecklas. Vill man framåt kan man inte fortsätta som man alltid har gjort, och nyckeln i att ta in ny teknik ligger i att få alla medarbetare att förstå det."

Petter Bengtsson: "Uppmuntra tekniknyfikenhet! Låt medarbetarna testa runt så att de lär sig att våga prova. Sen måste man inte ta in ny teknik på alla områden samtidigt. Fundera på vad som är grundpelarna i er affär, undersök om tekniken kan understödja det, och börja med det som är kritiskt. Så kan ni ta det steg för steg."

UTVECKLA DITT LEDARSKAP MED OSS

På Västsvenska Handelskammaren har vi lång erfarenhet av att utbilda och utveckla Västsveriges ledare. Hos oss kan du utbyta erfarenheter med andra ledare i nätverk eller stärka din kompetens genom en chefs- eller ledarskapsutbildning. Vi har nätverk och utbildningar för alla steg i karriären.

Ledarskapsutveckling Göteborg

Ledarskapsutveckling Borås

Ledarskapsutveckling Skövde