Från ny i karriären till vd

Att kontinuerligt utveckla sig själv är en nyckel till att göra ett bra jobb. Möt tre personer som har vuxit med hjälp av Handelskammarens nätverk hela vägen från ny på jobbet upp till VD-stolen.

En vanlig dag skulle Anna Nivala, Pontus Lindh och Wilhelmina Lund knappast springa på varandra eftersom de jobbar på helt olika företag, i helt olika branscher. Men idag ses de på Västsvenska Handelskammarens kontor i Göteborg för att prata om sin erfarenhet av att delta i Handelskammarens olika nätverk, från när de var nya på arbetsmarknaden till idag när de alla tre är VD för varsitt bolag.

– Jag blev rekommenderad av min dåvarande chef att gå med i nätverket Young Professionals för många år sedan, säger Anna Nivala, VD för teknikkonsultbolaget Bengt Dahlgren Göteborg.

– Han var med i ett VD-nätverk på Handelskammaren där han fick höra talas om Young Professionals och sa till mig att ”där kan du skapa ett eget nätverk och utbyta tankar med andra drivna människor”.

Nätverk för unga

Young Professionals är ett nätverk för personer i början av karriären där de får möta andra i samma situation och lära av varandra. Något som Pontus Lindh, VD för mobilaccessoar-företaget Holdit, framhåller som något mycket positivt.

– När man är ung har man inte mycket erfarenhet, men genom att prata med andra kan man ta till sig varandras erfarenheter och göra om dem till sitt eget bagage.

Wilhelmina Lund, vd för transportföretaget Freightman, håller med, men menar också att Young Professionals inte bara gav insikter om den egna personen, utan även gav värdefull kunskap om övriga näringslivet.

– Freightman är ett familjeföretag och jag hade jobbat där redan när jag pluggade så jag kunde vårt företag och vår bransch, men på Young Professionals fick jag input från människor som jobbade på andra typer av företag. Det gav mig en bredare förståelse för hur andra företag och branscher fungerar.

Läs mer. Young professionals nätverk & Utbildning för Young professionals

Utvecklas i ledarrollen

Trots det kände hon själv efter ungefär två år att hon hade vuxit ur nätverket. Men istället för att bara sluta gick hon vidare och blev medlem i Handelskammarens nätverk för unga chefer.

– Det var jättekul, för vi var alla unga personer som hade fått en relativt hög chefsroll. Så här blev det återigen väldigt bra erfarenhetsutbyte, samtidigt som vi lärde känna varandra högt och lågt.

Verksamheten på Västsvenska Handelskammaren handlar dock inte bara om nätverk, här finns också rena utbildningar, något som passade Pontus Lindh perfekt när han för ett och ett halvt år sedan fick frågan att börja som VD för Holdit.

– Jag har haft olika positioner inom företaget och alltid varit mån om att vidareutbilda mig. VD-utbildningen var ett perfekt sätt att få svart på vitt vad jag egentligen hade för rättigheter och skyldigheter i den här positionen.

Läs mer: Ledarskap som ger framgång

Gick vidare till vd-utbildning

Samma sak kände Anna Nivala när hon fick sitt första VD-uppdrag på sin dåvarande arbetsplats. Båda valde VD-utbildningen på Handelskammaren, något de är mycket nöjda med.

Det är skönt att då och då få träffa andra personer som är i samma position.

– Jag tyckte att det värdefullt att få den kunskapen och det stödet när jag var helt ny i rollen, så jag passade dessutom på att gå med i Handelskammarens VD-nätverk, säger Anna Nivala.

– Det är skönt att då och då få träffa andra personer som är i samma position.

Även Wilhelmina Lund har idag gått vidare från nätverket för unga chefer till VD-nätverket.

– För mig blev det en naturlig resa. Jag kände efter två år att jag hade vuxit ur mitt nätverk och att jag skulle få mer ut av att diskutera och utbyta erfarenheter med andra som också har arbetsgivarperspektiv. Eftersom både Young Professionals och Ung Chef hade hållit hög kvalitet blev det naturligt att välja VD-nätverket på Handelskammaren också.

Värdefull tid

Men att vara VD betyder mycket jobb, hur hittar de egentligen tiden för att löpande vara med i nätverk och gå utbildningar?

– Det skapar värde att vara med här, konstaterar Anna Nivala.

– Kvaliteten är bra, det är duktiga samtalsledare och bra diskussioner. Jag får inspiration och kunskap, samtidigt som jag kan bolla frågeställningar med människor i samma position men med andra erfarenheter och infallsvinklar.

Wilhelmina Lund håller med:

– Jag kommer alltid härifrån med något som jag har nytta av, oavsett om det är en bra podd eller ett helt nytt strategitänk. Det är värdefulla timmar för mig.

Även Pontus Lindh menar att tiden han lägger på sig själv är väl värd insatsen.

– När jag lär mig av andra blir jag effektivare och kan ta mig an saker snabbare, så jag tycker att det är självklart att ta mig tid för det. Mitt jobb är att utveckla Holdit, men hur ska jag kunna göra det om jag inte samtidigt utvecklar mig själv?

Text: Karin Aase

3 tips för nätverkande


Annas, Wilhelminas och Pontus bästa tips för att få ut så mycket som möjligt av ditt nätverk:

  1. Var fokuserad. Du har avsatt tiden, och du får ut mycket mer av de här timmarna om du lägger undan mobilen och ägnar dig åt nätverket helt och fullt när du är där.
  2. Skapa lite luft i kalendern före och efter nätverksmötet. Det kan dyka upp akuta saker på jobbet som du måste ta tag i direkt efteråt, och det kan dyka upp tankar som du vill ha tid att reflektera över.
  3. Jäkta inte vidare från mötet, utan passa på att stanna kvar och prata med de andra deltagarna.

UTVECKLA DITT LEDARSKAP MED OSS

Ett bra ledarskap är grunden till välmående företag. På Västsvenska Handelskammaren har vi lång erfarenhet av att utbilda och utveckla västsveriges ledare. Hos oss hittar du chefs- och ledarskapsutbildningar, samt nätverk, för alla steg i din karriär. Kika in och se vad som passar dig.

Nätverk för alla steg i karriären

Utbildningar för vd, chef & ledare