Fem anledningar att sluta med multitasking

Tillhör du dem som försöker lösa stressiga situationer genom multitasking? Då är det dags att tänka om. Multitasking tenderar bara att förvärra situationen, säger ledarskapsutvecklaren Jeanette Alfredsson.

Här ger hon fem anledningar till varför multitasking, som kan verka så effektivt, inte är en bra idé.

Här är anledningarna:
  1. Människor kan inte multitaska. Vi kan gå och tugga tuggummi samtidigt, men rent kognitivt kan vi bara fokusera på en sak i taget. Om vi försöker koncentrera oss på två saker samtidigt flyttas fokuset till bara en av dem. 
  2. Multitasking gör oss mindre smarta. Multitasking minskar din IQ med 15 punkter eftersom det tar bort en del av din uppmärksamhet. 
  3. Det tar energi. Varje gång du flyttar fokus tar det energi, därför gör du av med mycket mindre energi om du jobbar i tydliga segment istället för att hatta runt. 
  4. Multitasking är ineffektivt. Produktiviteten minskar med 40 procent när du multitaskar.  
  5. Det kan skada andra. Om du multitaskar i ett möte genom att kolla mail skickar du signaler till de andra mötesdeltagarna att de är oviktiga, något som triggar samma nätverk i hjärnan som när vi känner fysisk smärta. 

Läs mer: Så minskar du stressen på jobbet

UTVECKLAS SOM CHEF TILLSAMMANS MED OSS

Hur arbetar du med att skapa en hållbar arbetsmiljö för både dig själv och ditt team? I Västsvenska Handelskammarens chefsnätverk utbyter du tankar och erfarenheter med andra i liknande roll som du. Diskutera allt från motivation och coachning av medarbetare till affärsutveckling eller förändringsledning och väx tillsammans med oss.

Se våra nätverk