Medlemsföretag nr: 3000

Queenslab - en uppstickare i techbranschen

För sex år sedan lade han fotbollskorna på hyllan för att satsa helhjärtat på entreprenörskap. Det blev starten för QueensLab, ett nytänkande IT-konsultbolag, med sikte på Mars. Möt vd:n Stefan Trailovic och lär känna Västsvenska Handelskammarens 3000:e medlemsföretag.

– Vi har sagt att en dag ska vi öppna kontor på mars, så vi saknar i alla fall inte ambitioner. Framför allt hjälper det målet oss att få perspektiv. Att öppna kontor i Lissabon var inte enkelt, men i jämförelse med Mars så är det inte ett särskilt stort steg att ta, säger Stefan Trailovic.

"Min största drivkraft är att göra något som är större än mig själv. Att skapa en förändring och påverka människors liv. Vara med och bygga en bättre värld i framtiden" säger Stefan Trailovic, vd och medgrundare QueensLab.

QueensLab grundades 2017 genom en sammanslagning av två mindre företag, varav ett var Stefan Trailovics. Idag är de ett IT-konsultbolag och stöttar företag med systemutveckling, UX och design.

– Vår bransch kan vara lite fyrkantig och tungrodd med många mellanchefer och byråkrati. Vi tänkte att det borde gå att skippa mellanhänderna, effektivisera arbetet och fokusera mer på att bygga kvalitativa produkter.

Innovativ arbetsplatskultur

För att lyckas håller de hårt på devisen att aldrig vara fler än 50 anställda på ett kontor. Efter Göteborg och Stockholm investerade de 2021 i en ny hub i Lissabon.

– Företag är i olika stadier och just 50-gränsen är ett stadie där man fortfarande an bibehålla en viss typ av kultur och kvalitet utan att få in en begränsande politik. Så i stället vill vi bredda oss geografiskt och på så vis även bli mer attraktiva för kunder med internationella produkter.

Andra viktiga delar är arbetsplatskulturen med ledorden långsiktighet och kompetensutveckling. En del av arbetstiden ägnas åt att testa ny teknik och nya arbetssätt, vilket både utvecklar de anställda och kan leda till nya lösningar eller produkter.

– Ett av våra sådana interna projekt innebar att vi tog fram ett system för att automatiskt koppla ihop ramavtalsförfrågningar med personer med lämplig kompetens samt en motivering till varför de skulle passa för uppdraget. En uppgift som annars sköts manuellt och tar mycket tid. Nu säljer vi den till andra konsult- och rekryteringsbolag, säger Stefan Trailovic.

Att vara ung vd

Intresset för entreprenörskap har Stefan Trailovic haft med sig sedan länge. Sitt första företag startade han redan som 15-åring, med hjälp av sin storasyster.

– Jag elitsatsade på fotboll, vilket innebar mycket restid i Europa. Jag läste gymnasiet på distans, fick tid över och började köpa tillbehör till mobiltelefoner som jag sedan sålde vidare. Det var roligt och gav mersmak. Därefter började jag hjälpa andra företag med deras hemsidor, berättar Stefan Trailovic.

Så småningom tog intresset för entreprenörskap överhanden och nya företag tog vid. På QueensLab har han med sina 26 år varit yngst i bolaget fram till nyligen – och vd över kollegor som varit verksamma nästan lika länge.

Fördelen och nackdelen med att inte ha haft ett annat jobb är att jag inte begränsas av hur något borde vara.

– Det är superspännande att ta lärdomar från dem men också nyttigt att se att vi har olika perspektiv på saker. Fördelen och nackdelen med att inte ha haft ett annat jobb är att jag inte begränsas av hur något borde vara. Ett tag kände jag också att jag behövde vara värd att vara deras ledare, men det har jag släppt nu. Det viktiga är att få tillit.

Läs mer: Vd-nätverk för entreprenörer

Info från Västsvenska Handelskammaren

Du måste godkänna cookies för marknadsföring för vår webblats för att se filmen.

Nyligen välkomnades QueensLab som Västsvenska Handelskammarens 3000:e medlemsföretag. Här kan du se hur det såg ut och höra mer om varför de blev medlemmar. 

Framtiden då? På QueensLab finns idag goda förutsättningar för tillväxt, berättar Stefan Trailovic. Nu ligger fokus på att utöka kundbasen och skapa fler långsiktiga affärsrelationer. Samtidigt utforskar de fler destinationer att förlägga nya kreativa hubbar på, USA eller Japan. Några steg närmare Mars.

VILL NI OCKSÅ BLI MEDLEMMAR?

Med närmare 3 000 medlemsföretag är Västsvenska Handelskammaren näringslivets mötesplats i Västsverige. Hos oss träffas människor för att utvecklas, inspireras och skapa affärer. Vårt huvuduppdrag är att vara de västsvenska företagens röst gentemot myndigheter och politiker, vi driver frågor och påverkar samhällsbeslut i företagens intresse. Som medlem ger vi dig möjligheten påverka vår agenda.

BLI MEDLEM