HR-chefen: Vi utbildar nya chefer med Ledarakademin

Stabila ledare ger en stabil organisation. Med den devisen skickar Thomas Betong alla nya chefer på utbildning med Ledarakademin.
– Vi vill att de ska känna att de får goda förutsättningar att göra ett bra jobb, säger HR-chef Angela Holecek.

Thomas Betong är ett familjeägt företag med huvudkontor i Göteborg och cirka 500 anställda över hela Sverige.

– Vi är duktiga på det vi gör vilket gör att det finns en väldig stolthet bland medarbetarna, något som leder till stor arbetsglädje. Det är roligt att jobba med människor som är duktiga, konstaterar Angela Holecek.

Angela Holecek, HR-chef på Thomas Betong

För att bibehålla denna kunskap och arbetsglädje jobbar företaget aktivt med bland annat ledarutveckling.

– Hos oss är det standard att alla nya chefer får gå utbildning, för vi vill att de ska känna att de får goda förutsättningar att göra ett bra jobb. Är man chef hos oss ska man förstå vad det innebär att vara chef och ledare, samtidigt som man ska få med sig de verktyg som behövs. Dessutom gör utbildningen att alla ledare får ett gemensamt språk och referensram.

Program med flera fördelar

Totalt har Thomas Betong cirka 30 chefer, vilket innebär att det är cirka två till fyra personer som är nya varje år och behöver gå utbildning. Men något eget, internt program har det inte varit aktuellt att ta fram.

– Vi är helt enkelt inte stora nog att ha ett eget ledarskapsprogram internt, men vi vill ändå se till att ge våra chefer gedigen utbildning. 

Sedan flera år använder man sig därför av Ledarakademin, ett program för kompetensutveckling av chefer, i Västsvenska Handelskammarens regi.

– Jag ser flera fördelar med programmet. Dels att det är utspritt över ett helt år så att deltagarna får tid att reflektera, dels att våra chefer träffar och bygger nätverk med chefer på andra företag. Sen är det dessutom väldigt prisvärt. Tio utbildningsdagar för bara 40 000 kronor är det svårt att hitta någon annanstans.

Bättre effekt 

Alla deltagande företags HR-chefer ges möjlighet att sitta i styrgruppen för Ledarakademin för att kunna vara med och styra upplägget, något Angela Holecek har tagit till vara på. Med tanke på att Thomas Betong är familjeägda och därmed kan tänka långsiktigt ser hon heller ingen anledning att sluta utbilda företagets chefer.

– Det vi skulle vilja förändra är att bli ännu bättre på att jobba internt med att följa upp medarbetarnas utbildning. Vi märker att effekten blir större när cheferna till de som gått ledarskapsutbildningen blir engagerade i det deras medarbetare lärt sig. Vi vill fortsätta att bygga en stark organisation, och en stabil organisation får du genom ett stabilt ledarskap.

Text: Karin Aase

Vill du utvecklas som ledare?

Ledarakademin är ett program för kompetensutveckling i samverkan och har tränat mellanchefer och arbetsledare sedan 1999. Idag är det en del av Västsvenska Handelskamamrens utbud för dig som vill utvecklas som chef. Nästa start är den 17 januari.

Till Ledarakademin