Bli bättre på självledarskap – och få mer tid över

Har du svårt att få tiden att räcka till? Kommer det strategiska arbetet lätt i skymundan för det som måste göras här och nu? Organisationspsykologen Ann-Christin Gavén, berättar hur självledarskap kan vara en del av lösningen.

Självledarskap har diskuterats sedan 1980-talet, men fick sitt kanske största genombrott under pandemin då behovet av distansarbete ökade och individen fick större ansvar för att leda det egna arbetet. Men självledarskap handlar om mer än så. Framför allt är det ett ledarskap för att öka sin självkännedom och hantera stress, menar Ann-Christin Gavén.

– Självledarskap handlar om att bli medveten om vad vi egentligen vill uppnå, både på jobbet och privat, och sedan göra så många medvetna val som möjligt som leder i den riktningen. Vi lever i ett reaktivt och digitalt samhälle idag där det plingar i mailen och telefonen konstant. Då är det lätt att vi gör det som skriker högst, i stället för det vi vill eller behöver, säger hon.

När vi springer på alla bollar tappar vi ledarskapet

Som organisationskonsult och verksamhetsledare på Hast utveckling möter hon dagligen chefer och medarbetare som kämpar med att få tiden att räcka till. Och när stressen ökar fastnar vi lätt i försvarsmekanismer och kortsiktigt tänkande, vilket minskar vår förmåga till samarbete och nya perspektiv.

– Vi är bra på att agera snabbt, men när vi springer på alla bollar tappar vi ledarskapet och blir reaktiva. Märker du att det beteendet inte fungerar behöver du testa att göra ett annat val. Ett enkelt exempel kan vara att tänka efter före du tackar ja till ett möte. 70 procent av alla möten är bortkastad tid.

Lyckas med självledarskapet

För organisationer som arbetar med att utveckla självledarskap hos både chefer och medarbetare finns många fördelar, menar Ann-Christin Gavén.

– När vi blir bättre på att göra medvetna val minskar stressnivån, vi blir bättre på att tänka långsiktigt och strategiskt och tar bättre beslut. För chefer som ofta kan vara stressade över personalansvar, kan det också frigöra luckor i schemat som ger dem mer tid att följa upp sin personal.

Oavsett hur bra någon blir på självledarskap så behöver de dock alltid sin chef och sina kollegor, att man ser och hör varandra och stämmer av, påpelar Ann-Christin Gavén.

– Det finns en risk att chefen blir mer frånvarande när personalen är självgående, vilket man behöver vara uppmärksam på.

3 tips för ett bättre självledarskap

  1. Stanna upp och reflektera. Börja med att fundera över hur du vill ha det. Vad värdesätter du privat? Och vad vill du uppnå på jobbet, som ligger i linje med verksamhetens mål? Börja med korta spann och fundera över vad som ska ha hänt inom 3 till 6 månader för att du ska känna dig riktigt nöjd.
  2. Var närvarande i dina val. När du vet vad du vill uppnå, agera i linje med det. Har du till exempel kommit fram till att du vill bli stressfri så kan du börja med att se över hur mycket tid du lägger på möten. Kan du tacka nej till några av dem? Finns syfte och agenda? Är rätt personer inbjuda för det som ska uppnås. Bara genom att se över det kan du spara mycket tid.
  3. Fastna inte i låsningar. Jag träffar många personer som vill förändra sitt självledarskap men som säger att det inte går för att företaget eller kulturen är på ett visst sätt. Men vill du leda åt ett annat håll kan du inte känna dig låst av omständigheterna just nu. Ta ett steg i taget, på sikt händer det grejer.

VILL DU UTVECKLA DITT PERSONLIGA LEDARSKAP?

På Västsvenska Handelskamnaren har vi lång erfarnhet av att utveckla chefer och ledare i olika stadier av karriären, men erbjuder också nätverk för dig som Young Proffessional. Diskutera dina utmaningar och väx tillsammans med andra i något av våra nätverk, eller stärk ditt ledarkskap genom en utbildning. 

Läs mer om ledarskapsutveckling