Bli en vinnare med AI och ChatGPT

ChatGPT, och alla andra AI-tjänster som snart lanseras, kommer att rita om kartan för vad som går att göra markant. De företag som tidigt lär sig att dra nytta av AI:s kapacitet kommer ha ett stort försprång framför de som stoppar huvudet i sanden.

”Hur många här inne har testat ChatGPT?”

I princip alla deltagare i den fullsatta ljusgården på Västsvenska Handelskammaren räcker upp handen. Det är tisdag morgon och på ett frukostmöte håller entreprenören Gabriel Ghavami föredrag om hur företag kommer att påverkas av att ChatGPT och den mängd andra AI-tjänster som snart finns tillgängliga på marknaden.

Börja använda AI i vardagen

Men på nästa fråga, hur många som faktiskt har börjat använda ChatGPT som ett verktyg i vardagen, är det inte lika många händer i luften. Faktum är att det bara är tre personer som räcker upp handen. Och det här är ganska symptomatiskt.

– På bara två månader loggade 600 miljoner människor världen över in och testade ChatGPT. Samtidigt vet vi att svenska små och medelstora företag ligger långt efter när det gäller att digitalisera sina processer, och det blir ett problem.

Företagsanpassad kurs: ChatGPT för ledningsgruppen

AI vs människan

Inte för att de här företagen kommer att konkurreras ut av maskinen i sig, utan för att det finns en stor risk att de kommer att konkurreras ut av de människor som snabbt sätter sig in i hur de kan använda AI-modeller för att förändra sitt arbetssätt.

– Min spaning är att det handlar om snabb mot långsam. När Facit gick under berodde det mycket på att de inte hade sett att förändringen var på väg, och det är samma sak nu. De som ser förändringen tidigt och direkt börjar fundera på hur det kan gynna dem kommer att vinna.

Och det här gäller alla storlekar av företag.

– Tidigare är det bara de stora tech-giganterna som har kunnat använda AI-modeller, men nu kan vem som helst få tillgång till hela den här kraften för bara 20 dollar i månaden.

Medlemsseminarium 29 aug: AI och framtidens rättssystem

Att applicera ny teknik

Därmed inte sagt att det är enkelt. Gabriel Ghavami konstaterar att all förändring i början har en tendens att kosta pengar, ta tid och till och med kanske minska produktiviteten lite eftersom man behöver lägga energi på att förstå den nya teknikens möjligheter.

– Första tiden är svinjobbig, men sakta men säkert jobbar man sig upp och når mycket längre än man hade gjort om man bara jobbat på som vanligt. Och faktum är att om man bara jobbar på som vanligt fortsätter inte allt som vanligt, utan man hamnar efter.

Gabriel Ghavami rekommenderar därför företagsledare att i princip omedelbart ta fram sin nyfikenhet och börja laborera med AI-verktygen.

– AI:n kommer inte att ersätta dig som person, men den som kan arbeta med AI vinner över den som inte kan det.

Text: Karin Aase

NYHET! KURS OM CHATGPT I PRAKTIKEN

För dig som vill öka din effektivitet och produktivitet på jobbet genom att använda artificiell intelligens på ett smart sätt. Under en halvdag får du inspiration och praktiska tips i hur du på kan använda artificiell intelligens assisterad av ChatGPT. Kursen ges i flera olika städer och passar såväl nybörjare som de som börjat testa verktygen. Se kommande kurser nedan.

Kurs om ChatGPT