Lena Apler tillbaka i juryn för Draknäste Väst

Nytänkande och engagemang är viktiga kriterier för att få Lena Apler att investera. Den 3 maj är hon tillbaka som affärsängel i juryn för Västsvenska Handelskammarens Draknäste Väst.

Hon beskrivs som en av Sveriges mäktigaste affärskvinnor, står bland annat bakom börsnoterade Collector Bank, men lägger idag sin tid på bolag i start- och tillväxtfasen. Nu är hon tillbaka som affärsängel i juryn för Draknäste Väst.

Snart ska fem nya entreprenörer få chansen att delta i Draknäste Väst. Vad får man inte missa att ha med i en pitch?

– Man måste ha en kort och tydlig beskrivning av produkt/tjänst. Detsamma gällande kund och marknaden. Sedan måste man självklart även ha koll på konkurrenterna.

Det gäller att vara påläst och förberedd. Ha koll på hur långt företaget har kommit, gärna med tydliga siffror, och en realistisk plan framåt.

Vad får dig att vilja investera?

– Nytänkande och unicitet väcker mitt intresse. Hållbarhet känns kanske som en självklarhet i dag men det är viktigt. Jag ser gärna att det finns en inriktning som gör världen och människor lite bättre. Och sedan behöver det finnas ett team bakom som brinner för sin idé.

Nytänkande och unicitet väcker mitt intresse.

Vilken är den bästa investeringen du har gjort hittills?

– Då måste jag ändå säga är mitt eget bolag Collector Bank. Det är fantastiskt att starta eget och se det växa. Att bygga upp ett företag som attraherar personal och kunder. Att få vara med och börsnotera banken. Det har varit en fantastisk resa! Den ligger mig varmast om hjärtat men är också den investering som är kommersiellt starkast.

Vad driver dig som investerare?

– Ibland undrar jag det själv. Det är nog för att jag är genuint nyfiken och intresserad av utveckling. Jag får energi av entreprenörernas brinnande engagemang. Sedan ser jag det som en chans att ge tillbaka. Jag vill ge fler möjligheten att växa och göra den resa som jag själv varit med om.

Vad är din bild av startupscenen i Västsverige?

– Den blomstrar alltmer även om det just nu är lite dystert med skenande inflation och elpriser. Jag ser en stark utveckling bara de senaste två åren. Nu finns en större öppenhet och en större samverkan över gränserna, oavsett om det gäller entreprenörer, investerar eller bransch. Det tror jag är nödvändigt för en fortsatt utveckling.

SISTA CHANSEN ATT ANSÖKA TILL DRAKNÄSTE VÄST 2023

Den 3 maj har fem entreprenörer chansen att kamma hem nya investeringar till sitt företag. Vill du vara en av dem? Ta chansen och ansök om en plats i Draknäste Väst. Ansökningsperioden är öppen fram till 28 februari 2023.

Läs mer och ansök här