Harrys grundare gav mer - då kom pengarna

Att stå och prata inför en publik var bland det värsta Magnus Helgesson visste för några år sedan. Idag är det annorlunda för restaurangkedjan Harrys grundare. – Rädslan är utbytt mot glädjen att dela med sig av någonting bra.

Det var på Billinghus inför ett 40-tal medlemmar i Handelskammarens affärsnätverk som Magnus Helgesson berättade om sin karriär och sitt ledarskap.

Hade det funnits en gymnasielinje som hette ”Ekonomiskt oberoende” så hade Magnus Helgesson valt den. Redan som barn växte det målet fram. Då var siktet inställt på att bli miljonär.
 – Och när jag fyllt 21 var jag miljonär. En snål jävel utan kompisar...

Så han bytte stil och kompletterade med det som fattades för att hans tillvaro skulle omfatta alla de sex bitar han delar in de mänskliga behoven i: Trygghet - Spänning - Unikitet/betydelse - Kärlek - Tillväxt - Ge.

Läs mer: Beteendeförändring genom nudging

Det blev också grundstommen i det som kom att bli pubkedjan Harrys som han drog igång tillsammans med ett par kompisar när han övergivit snålheten. Först i ölmärket Falcons hemort Falkenberg. Fast banken där fick de inte med sig för ”Det finns ju redan en pub här”.
 – Då blev jag förbannad och ringde Pripps!

Där blev de eld och lågor, så det kom både utrustning och pengar.
 – I kalkylen hade vi räknat med att gå runt på att sälja 3 600 liter öl. Det blev 39 000 liter på en sommar.

Satsade på medarbetarna när affärerna gick dåligt

Fler etableringar följde och franchaisetagarna strömmade till. Men det började gå riktigt knackigt. En omsättning på 14,7 miljoner genererade en förlust på 6,3 miljoner. Dags att göra något. Magnus Helgesson kastade ut allt vad högtravande affärsidéer och mål hette och fokuserade på det väsentliga:
 – Nöjda medarbetare ger fler gäster och det ger stålar. Allt ska vara enkelt.

När han sedan lämnade Harrys bakom sig hade omsättningen mångdubblats och vinsten var nio miljoner. Hemligheten? Att gästerna känner sig välkomna och att personalen känner dem, vilket får gästerna att känna att de betyder något.
 – Jag åkte runt bland alla våra pubar och spred den här kunskapen. Att jag sedan slutade berodde på att jag kände att fler borde få ta del av det här. Lär ni er de sex grundläggande behoven kommer ni att bemästra allt! Fokuserar du hundra procent på något så får du det. Världsklass ger pengar som en biprodukt.

Inom Harrys har man tagit begreppet ”Ge” ett steg till och finansierar nu genom stiftelsen Harrys Foundation en skola med 1 400 barn, och driver även ett dagis med 77 barn, i en av Sydafrikas kåkstäder.

Magnus Helgesson idag

Magnus Helgesson själv turnerar idag runt och föreläser, förutom att han är ”Mental Coach” åt företagsledare och idrottare i sitt 24-7-52 World Wide AB.
Helgesson har också skrivit en bok, Vägen till månen.

ENSAM ÄR INTE STARK

Vill du utbyta tankar och erfarenheter med andra i samma situation som du? På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi nätverk och strategigrupper för dig som vd, chef eller ledare. 

SE VÅRA NÄTVERK