Mattias skapade affärsidé av tatueringsdrömmen

När svenska tatuerare ska ha de bästa produkterna ringer de Lundberg Custom Supplies i Ulricehamn. Snart ska övriga Europa göra likadant.

Det var tufft helt enkelt. Tatueringar var förknippade med hårdrock, en frän livsstil och dessutom fortfarande lite lockande tabu när Mattias Lundberg som 15-åring lyckades lura till sig sin första tatuering.

Idag, 25 år senare, är han tatuerad från hakan ner till tårna och hans företag Lundberg Custom Supplies säljer maskiner, färger och relaterade produkter till tatuerare i hela Sverige. Men att det skulle bli så var aldrig självklart.

Mattias Lundberg (andra personen från vänster) tillsammans kollegorna Jocke, Kristian och Tim på Lundberg Custom Supplies.

Som tonåring hade jag väl någon dröm om att jag skulle bli tatuerare men istället blev det industriteknisk linje på gymnasiet.

Där och då testade han för första gången att bygga sig en egen tatueringsmaskin.

Det har var ju pre-internet så det var inte helt lätt att få tag på information, men jag lyckades få ihop en maskin och blev helt fast i det här hantverket.

Byggde egen webb-shop

Han lyckades till och med sälja en, och en till, och blev övertygad av en kontakt att inte bara sälja maskinerna utan även tillbehören. Sagt och gjort, en hylla hemma i biblioteket fick bli lager och försäljningen drog igång, men eftersom marknaden hemma i Ulricehamn bara bestod av en enda tatueringsstudio byggde Mattias Lundberg en webb-shop så fort begreppet uppfanns. Samtidigt jobbade han heltid som verktygsmakare och insåg till slut att det var svårt att få ihop hobbyverksamheten med ett heltidsjobb.

Jag sa upp mig och startade på heltid 2006, dönervös för om jag skulle kunna överleva på det.

Så jag sa upp mig och startade på heltid 2006, dönervös för om jag skulle kunna överleva på det.

Sedan dess har företaget vuxit stadigt och säljer idag både egenproducerade produkter samt artiklar från världsledande varumärken till tatuerare i hela Sverige. Men även om i princip all försäljning sker via företagets webb-shop menar Mattias Lundberg att det är de personliga relationerna med både kunder och leverantörer som är viktigast för företagets framgång.

Jag har aldrig varit rädd för att resa och träffa folk och idag känner jag alla stora namn i branschen och har personliga ingångar på de mest kända varumärkena. Det gör att vi alltid kan vara först med det senaste, och får vi in prover av en helt ny produkt, då ger vi alltid våra trogna kunder möjlighet att testa det före alla andra.

satsar på ökad export

Men även om Sverige är ett land som ligger i världstoppen när det gäller antal tatueringar per capita är landet ändå en liten marknad och planen för Mattias Lundberg är nu att försöka öka försäljningen utomlands. Därför har företaget blivit medlemmar i Västsvenska Handelskammaren.

Jag är lite skeptisk till företagarföreningar, jag tycker att det ofta blir en klubb för inbördes beundran, men just handelskammaren har den kunskap och de verktyg som kan hjälpa oss att bli bättre på export. Märker jag att jag står inför en fråga eller ett problem, då kan jag ringa dem och få hjälp av någon som kan och förstår min situation utan att det kostar skjortan.

Text: Karin Aase

ÖKA DIN KONKURRENSKRAFT, BLI MEDLEM IDAG

Västsvenska Handelskammaren erbjuder tjänster för att företag ska utvecklas och växa, men är också näringslivets röst i politiken. Vi företräder närmare 3000 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom fem områden som de upplever är viktigast för ett företags framgång. Dessa är industripolitik, infrastruktur, kompetensförsörjning, lokalt företagsklimat och stadsutveckling.

Om medlemskap