Fem tips till blivande ledare

Evelina Lindgren, Vd på APak, är en av förpackningsindustrins yngsta ledare. Här ger hon sina fem bästa tips till dig som vill lyckas som chef.

  1. Sök dig till mindre företag. Du som har ambitionen att bli ledare gör gott i att hålla dig till mindre företag där du får synas mer och göra lite olika saker. Där kan du visa att du har mognaden. I en större organisation är det svårare, eftersom större organisationer mer ser till formella kunskaper. Annars är det omöjligt för dem att hålla reda på sina olika roller.
  2. Var modig men ödmjuk. Det bästa är alltid att vara sig själv och inte försöka ge sken av att man har mer erfarenhet än vad man har. Och vara ödmjuk inför sin okunskap, men samtidigt inte vara rädd för att visa att det är du som bestämmer. Den kombinationen är mitt absolut bästa tips. Helt enkelt att våga fråga men också våga fatta beslut.
  3. Stå på dig och framför dina åsikter. Annars kan du lätt bli bortglömd och mötas med argumente som "nu har jag varit med länge här och jag vet hur det ska gå till". Samtidigt tycker man kanske själv att man har ett riktigt bra argument, då får man helt enkelt bara stå på sig och inte vara rädd för att misslyckas.
  4. Ta inte på dig en mask. Det blir väldigt jobbigt om du tar på dig en mask och en fasad när du går in genom dörren och försöker vara chef. Jag försöker alltid vara mig själv när jag kommer till jobbet. Det blir mer genuint och det upplevs också som tryggare av de anställda.
  5. Var tydlig, ärlig och rak. Våga ta de svåra samtalen, trots att du är ung. Om du har ett problem med någon eller något måste du våga sätta dig ned och prata om det direkt. Många säger att man ska vara tydlig, ärlig och ha rak kommunikation, men i verkligheten är det jättetufft och tar många år att vänja sig. Men du måste börja öva på en gång, för det är det som gör dig till en ledare.

I vårt nätverk Young Professionals möter du relevanta personer för att diskutera aktuella frågor och utbyta erfarenheter. Nätverket riktar sig till dig upp till 35 år, med en ansvarsposition i näringslivet.

Läs mer om nätverket