Tre tips på hur du blir en vassare vd

Som vd ansvarar man för den dagliga verksamheten på sitt företag och rapporterar till styrelsen. Förmåga att kommunicera och hantera förändringar samt ett tydligt ledarskap är några viktiga egenskaper hos en framgångsrik vd. Här är experten Per Hendars tips.

Vilka egenskaper man ska utveckla beror på sammanhang och förutsättningar för vd-uppdraget.
  - Det är viktigt för en vd att vara tydlig i sin roll, säger Per Hendar som är advokat och driver dNovo Law.

Per Hendar är advokat och föreläsare på Handelskammarens Vd- och styrelseutbildning. Tidigare var han chefsjurist på Sony Ericsson och driver i dag advokatfirman dNnovo som han också grundat.

Per Hendars tre råd som gör dig till en vassare vd

  1. En viktig framgångsfaktor är att alla, bland annat ägare, styrelse och vd förstår sina roller. Var tydlig med att du utgår ifrån att alla, inkusive dig själv, respekterar denna rollfördelning. En ägare agerar på bolagsstämman men tar inte direktkontakt och ger instruktioner direkt till vd. En ekonomichef går inte förbi sin vd och talar direkt med någon i styrelsen.
  2. Delegera gärna för att få mer tid till strategiska frågor, men var tydlig i din delegering. Det är viktigt att du sedan respekterar den och inte lägger dig i hur arbetet utförs.
  3. Ha koll på dina avtal och ”lev med dem”. De är spelreglerna för samarbetet med andra. Missa exempelvis inte möjligheter som avtalet kan ge till omförhandling som är bra för ditt företag.

Förutom roller, delegering och avtal, fortsätter Per, så är det viktigt att en vd är duktig på omvärldsbevakning och nyheter inom olika områden. Nu exempelvis gäller det att hålla koll på hur företaget påverkas av den nya dataskyddslagstiftningen, uppdaterade lönekartläggningsregler och självklart digitaliseringen som i många fall totalt förändrar branscher och affärsmodeller.

Möt Per Hendar


Per Hendar har 30 års erfarenhet som advokat och även bolagsjurist och chefsjurist i och utanför Sverige. Under åren 1997 till 2005 var han verksam inom Ericsson-koncernen och i några år ansvarade han för juridik och intellektuella rättigheter på Sony Ericsson.

Per håller i den röda tråden genom Västsvenska Handelskammarens vd-utbildning Certifiering i vd:s roll och ansvar, där han blandar juridiken med praktikfall och egen erfarenhet.

Läs mer om vår VD-utbildning