Trygga din affär genom säker deponi

Visste du att Västsvenska Handelskammaren är en oberoende tredje part? Fler och fler företag väljer att låta Handelskammaren deponera viktiga handlingar och avtal hos oss. Det som ökar allra mest är deponering av källkod till programvara.

Västsvenska Handelskammaren får, som enda instansen i regionen, hantera vissa utrikeshandelsdokument och erbjuder bland annat medling i tvisteärenden och deponitjänster i rollen som oberoende tredje part.

Enligt Anna Petre, affärsjuridiskt ansvarig på Handelskammaren, deponerar kammaren det mesta – utom kontanter. Vanligt är avtal, produktlistor inför upphandlingar – och källkod till programvara.
- Många små duktiga programmerare har sett behovet av att ha sin senaste version av källkoden lagrad hos oss. Ofta är kunderna stora. De vill skydda sig från att källkoden fryser inne vid en eventuell konkurs hos leverantören av programvaran och ställer därför krav om deponi, säger Handelskammarens jurist.

Används som försäljningsargument

Källkoden lagras på ett USB-minne som sedan läggs i ett bankfack. Detta ska sedan uppdateras en gång per år. En något analog lösning i dagens digitaliserade värld, kan tyckas.
- Digitalisering i all ära, men vi ligger efter i att lagstifta om säkerhet för immateriella och digitala tillgångar. Det är ännu inte helt rättssäkert. Det är samma sak med avtal – det fysiska avtalet slår fortfarande högst.

Hon ser flera anledningar till att många använder sig av deponitjänsterna.
- Många ser det som ett bra försäljningsargument gentemot sina kunder, det visar på att man är seriös. Sedan är det också ett billigt sätt att skydda sig mot intrång.

Vill du också uppfattas som en seriös försäljare och skydda dina tillgångar på ett rättssäkert sätt? Vi hjälper dig gärna, klicka på länken nedan för mer information om hur.

våra deponitjänster