Möt styrelseproffset Finn Johnsson

Ett gott omdöme och social kompetens är två av ledarens viktigaste egenskaper. Det menar styrelseproffset Finn Johnsson. Här berättar han om avgörande drag i karriären och delar med sig av sina erfarenheter om ledarskap.

Rader med miniatyrfordon möter den som besöker Finn Johnssons kontor i centrala Göteborg. Kanske är de minnen från hans 12 år i styrelsen för AB Volvo, ett av hans många styrelseuppdrag under åren. Nyligen slutade han som styrelseordförande för Västsvenska Handelskammaren och som mest har han suttit i tolv bolag samtidigt.

– Vissa undrar hur man hinner med, men jag brukar säga att jag sover lite, inte mer än fyra och en halv timme per natt. Framförallt handlar det om att planera och att ha en duktig medarbetare som lär sig att säga nej och flytta om, för det flyttas om hela tiden, och där har jag haft tur, säger Finn Johnsson.

Håller sig uppdaterad

Förutom styrelseproffs har Finn Johnsson varit vd under i princip hela sin yrkesverksamma karriär. Från 26-årsåldern då han som nyanställd på Swedish Match blev chef för 1000 medarbetare på en verkstad i Kalmar, till det sista vd-uppdraget för Mölnlycke Health Care där han slutade när han var 60.

En av vd:ns viktigaste uppgifter är att förstå vilka trenderna är och hur det påverkar ens företag

– Ett av de viktigaste stegen var när jag efter fem månader i Kalmar blev ivägskickad till USA. Den verkställande direktören kom in till mig och sa du får hämta ut ditt Visa på amerikanska ambassaden, för imorgon åker du till USA. Det betydde mycket att jag hade någon som trodde på mig och var djärv nog att göra det, säger Finn Johnsson.

Efter USA gick turen till Schweiz som ansvarig för Swedish Match i Europa. Sammantaget har Finn Johnsson bott och arbetat i fem länder. Internationell erfarenhet är något han rankar högt hos en ledare.

– Vi lever i en mångfald på ett helt annat sätt idag än vad vi gjorde för 20 år sedan. Jag följer fyra internationella tv-kanaler och läser mycket böcker och tidningar för att förstå vad det är som händer, en av vd:ns viktigaste uppgifter är att förstå vilka trenderna är och hur det påverkar ens företag.

Satsat på samarbeten

Andra viktiga egenskaper för en ledare är ett gott omdöme, menar Finn Johnsson.

– Om du läser om alla skandaler så handlar de nästan alltid om att det är omdömet som har brustit. Sedan måste du ha social kompetens, du behöver lära dig att umgås med väldigt många intressenter i både företag och samhället. Att kunna kommunicera och entusiasmera sina medarbetare är också viktigt. 

Detta är också något han själv haft stor nytta av under sina år som styrelseordförande på Västsvenska Handelskammaren. Nu kan han se tillbaka på en spännande resa där ökade satsningar på samarbeten och samhällsanalyser gett organisationen en stabil grund att stå på.

– När jag började för 10 år sedan var det bara män och alla hade slips. Idag är vi hälften kvinnor och bara jag har slips. Det vi inte har lyckats med är att få in nya svenskar till styrelsen, bland dem finns många superentreprenörer vars vardag det vore bra att ta del av, det får bli något för nästa ordförande att ta vid, avslutar Finn Johnsson.

Läs också: Ny ordförande med stora framtidsvisioner

Finn om företagsledarens största utmaningar


  1. Att hitta balans i livet. Har du familj och småbarn kan du inte vara uppkopplad på jobbet när du är hemma. Alla relationer kräver tid och du behöver ha en balans i tillvaron. Ett sätt är att gå upp tidigt och jobba som jag har gjort.
  2. Att prioritera i arbetet. Du kan inte göra allting och världens spelplan ändrar sig ständigt. Om du då ändrar dina prioriteringar kommer företaget aldrig att klara sig. Det tar enorm tid att kommunicera ett företags prioriteringar och har du för många så kommer ingen komma ihåg vad du gör. Du kan ha fyra prioriteringar och en vision, inte fler. Annars kan du inte ägna din dagliga gärning åt att uppfylla dem.

Västsvenska Handelskammaren företräder över 2 900 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom fem områden som våra medlemsföretag upplever är viktigast för ett företags framgång. Dessa är industripolitik, infrastruktur, kompetensförsörjning, lokalt företagsklimat och stadsutveckling.

Läs mer om vår styrelseutbildning