Ordlista


Proformafaktura - utfärdas för varuleveranser där inte mottagaren kräver någon betalning för varan. Fakturan upprättas för att visa varornas värde för tullmyndigheten.

Varukod - En varukod för export består av åtta siffror och för import är det tio siffror. Det är viktigt att din vara får korrekt varukod eftersom den styr tullavgifter, eventuella restriktioner och talar om för tullmyndigheten vilken typ av vara det är som flyttas över gränsen.

Behöver du hjälp att ta fram varukoden för din vara, kontakta Tullverket.

Leveransvillkor - Internationellt erkända regler som fördelar ansvaret och risker mellan köpare och säljare i samband med transporter.

Delivered Duty Paid (DDP) - betyder att säljaren står för risken och alla
kostnader fram till angiven plats i mottagarlandet.

Handelsdokument: Temporär export

Med temporär export kan du skicka eller ta med dig varor som tillfälligt ska vistas utanför EU. Det kan röra sig om verktyg för att utföra ett arbete, varor till mässa eller varuprover som ska demonstreras.

Vi erbjuder temporär export med elektronisk tulldeklaration till Norge. Fler länder tillkommer inom kort. 

Vad ska jag välja - ATA carnet eller Temporär Export? 

Vill du ha hjälp med att ta fram det bästa alternativet för dina varor och resa? Ladda ner detta formulär och mejla det till handelsdokument@vasthk.se så gör vi en beräkning och presenterar båda alternativen för dig, så kan du enkelt
välja det som passar bäst. Läs mer om ATA carnet här

Hur fungerar Temporär export?

Avresa från Sverige 
Innan avresa från Sverige får du en dokumentlista på mail som du skriver ut tillsammans med proformafakturan. Du uppsöker det norska tullkontoret på gränsen och åker på röd kanal som betyder att du har något att deklarera. Du visar upp listan och får den stämplad och signerad av norska tollen, ta även med proformafakturan. Nu är svensk export och norsk import klarerad och du kan åka in i Norge. 

Avresa från Norge
Om du ska lämna Norge inom en vecka kommer du få en ny dokumentlista mailad till dig så snart vi ser att norsk import är klarerad. Stannar du längre behöver du meddela oss senast två arbetsdagar innan avresa så att du får din dokumentlista för hemresan. När du ska åka tillbaka till Sverige uppsöker du det svenska tullkontoret på gränsen och åker på röd kanal igen. Du visar upp den senaste dokumentlistan och får den stämplad och signerad. Nu är norsk export och  svensk import klarerad och du kan åka in i Sverige igen. 

Observera att dessa steg måste efterlevas. Varorna måste klareras vid gränsen, annars kan du bli betalningsskyldig. Det går inte att uppsöka ett annat svenskt tullkontor efteråt och klarera dina varor där. Mer information om vad detta innebär hittar du hos Tullverket. 

Vad kostar Temporär export?

Se aktuell prislista för Temporär Export.


Hur du ansöker om Temporär Export

 1. Ansök om EORI-nummer hos Tullverket
  För att ett företaget ska få utfärda en tulldeklaration behövs ett EORI-nummer. Ansök enkelt och kostnadsfritt om EORI -nummer på Tullverkets hemsida. Det tar ungefär en timme att få ansökan godkänd efter att den har skickas in.  

  Du kan kontrollera om ditt företag redan har ett giltigt EORI-nummer med hjälp av EU kommissionens verktyg EORI number validation
  I Sverige består EORI-numret av landskoden SE följt av organisationsnumret utan bindestreck, till exempel "SE1122334455". 
    

 2. Ladda ner och fyll i följande dokument:
  Försättsblad Temporär Export 
  Bilaga till ansökan - varulista
  Fullmakt Västsvenska Handelskammaren
  Restriktionsavtal 
  Proformafaktura 


 3. Skicka in din ansökan
  Maila samtliga dokument till handelsdokument@vasthk.se så ordnar vi resten. Vi återkopplar med dokumentlistan inom två arbetsdagar. 


BEHÖVER NI HJÄLP ELLER RÅDGIVNING?

Kontakta teamet på Handelsdokument:
Mail: handelsdokument@vasthk.se
Tel: 031-835924

Du kan också skriva din fråga direkt via chattfunktionen här på vår webbplats.