Tips till dig som blir chef över dina kollegor

Att bli vd för sina tidigare kollegor är inte det lättaste, men Christina Aspeborn, vd för KA Olsson & Gems, vet vad som krävs. - Inför starka strukturer och låt bli beslut i fikarummet.

Christina Aspeborn hade varit säljare på reklam- och displayföretaget KA Olsson & Gems i tio år när hon tillsammans med 15 kollegor köpte företaget och blev vd för tjugo år sedan. Men att bli chef för sina tidigare kollegor är svårt, och att samtidigt ha sina anställda som delägare gör rollen ännu mer komplicerad.

- Operativa delägare har en helt annan makt än andra anställda och det innebär att du inte bara kan fatta beslut utan måste sälja in dem på ett helt annat sätt. Något som gör att arbetet tar längre tid.

Christina Aspeborn, vd för KA Olsson & Gems

Christina Aspeborn löste det med att skapa en stark ledningsgrupp som hon alltid såg till att ha med sig, samt tydliga strukturer för hur saker skulle ske i bolaget.

- Vi skrev ett digert kompanjonavtal där vi klargjorde att vi tog på oss rollen som delägare på bolagsstämman, men att vi däremellan var vanliga anställda. Det tog ett tag att vänja sig, men tack vare våra tydliga mål och direktiv visste alla vad som gällde och vi jobbade bra tillsammans.

Tre tips för dig som nybliven vd
  1. Det är sant att det blåser på toppen, du är inte längre en i gänget. Se till att du har ett nätverk utanför bolaget där du kan få råd, och kanske också stöd när du tvingas fatta obekväma beslut. För mig har vd-nätverket Exec varit fantastiskt.
  2. Släpp din gamla roll. Du är vd nu, du ska inte gå in och peta i detaljer.
  3. Om du dessutom är vd för delägare som är operativa i bolaget, se då till att skapa en tydlig struktur och tydligt definierade roller och befogenheter. Tydlighet är a och o för att det ska fungera.

I Handelskammarens vd-nätverk Exec träffas 300 vd:ar i 30 skräddarsydda grupper. Här delar du erfarenheter med andra som förstår din roll och utmaningar.

Läs mer om vårt vd-nätverk

Vårt huvudkontor i Göteborg

Var:
Parkgatan 49, 411 38 Göteborg