Ny flyglinje gynnar västsvenska företag

I slutet av juli blev det klart, Qatar Airways öppnar en direkt flyglinje mellan Göteborg och Doha. Ett glädjande besked för svenskt näringsliv, konstaterar Handelskammarens näringspolitiska chef, Stefan Gustavsson.

Med start den 12 december kommer Qatar Airways att flyga mellan huvudstaden Doha och Göteborg, med avgångar fem gånger i veckan. Västsvenska Handelskammaren är en av de parter som tillsammans med Swedavia och Göteborg & Co arbetat för att få till en direktlinje mellan städerna.

– Det är glädjande att vårt gemensamma arbete har gett resultat och att en port till Asien öppnas för våra företag. Det är ytterligare ett kvitto på att vi är en region på frammarsch när ett så stort flygbolag väljer att satsa här, säger Stefan Gustavsson.

Du var själv i Doha i våras. Vad gjorde du där?

– Jag var med och träffade sex representanter för flygbolaget Qatar Airways för att övertyga dem om att Göteborg är värt att satsa på. Vi hade också möte med representanter för svenska ambassaden, näringslivet i Qatar, samt Qatars turistmyndighet.

Varför är Doha en viktig destination för Göteborg och Västsveriges näringsliv?

– Från Doha finns ett enormt linjenät ut, bland annat till Asien, vilket innebär att det blir möjligt att flyga med endast ett byte till väldigt många nya destinationer. Det spar tid och pengar för företagen, samtidigt som det kan öppna upp för nya samarbeten.

Hur stor del av de västsvenska företagen berörs?

– En överväldigande majoritet av de stora västsvenska bolagen har mycket affärer och verksamhet i Asien, som är den stora växande marknaden. Andra företag är mer eller mindre beroende av dessa bolag, så kontentan är att alla berörs på ett eller annat sätt. Man får ju inte glömma att vi är en extremt handelsberoende region.

Västsvenska Handelskammaren företräder över 2900 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom fem områden som våra medlemsföretag upplever är viktigast för ett företags framgång.

Läs mer om medlemskap