Icebug ökar löpstegen med nytt kontor

Med sina nya lokaler i Jonsered har alla Icebugs anställda nu möjlighet att cykelpendla, ta lunchlöpningar i naturen utanför, praktisera yoga och kontorsarbeta på ett mer effektivt sätt. En förändring som tar företaget närmare målet; att få fler att vara aktiva utomhus.

Icebug hade tidigare sitt kontor i Johanneberg, men med en ständigt växande skara anställda behövdes mer utrymme. Kriterierna för de nya lokalerna var, förutom tillgång till bra kollektivtrafik och tillräcklig yta, framförallt närhet till naturområden.

Efter ett tag fastnade de för lokalerna i Jonsered, med löpspår och badmöjligheter runt knuten. Här finns nu bland annat väl tilltagna omklädningsrum, bastu och yogarum.
- Cykelpendlare kan gå in i duschen direkt för att sedan gå in till kontoret och vara fräsch. Vi har även möjlighet att tvätta kläder, den som är sist in från lunchträningen sätter igång tvättmaskin och torktumlare. Nu har vi fått ett kontor som underlättar sättet vi jobbar på och som möjliggör att kombinera arbete med att träna och vara aktiv så att man får en bra balans i livet, säger vd:n David Ekelund.

Inspirerar utomlands

Många anställda har sökt sig till företaget på grund av sitt löp- eller träningsintresse. Men efter flytten har även de bland personalen som inte tränat regelbundet också tagit sig ut, berättar han.
- Förut hade vi i princip bara en dusch som nyttjades av en mindre grupp av killarna. Nu när det finns två bra omklädningsrum har kvinnorna blivit mer aktiva. Området här är också mer inspirerande, med en naturstig bara två minuter bort. Vi har en inkluderande tanke kring detta, alla ska kunna delta på sin nivå. Man behöver inte vara en elitlöpare, det är lika bra att komma ut och promenera.

De positiva effekterna av träning och att få dagsljus mitt på dagen märks i personalstyrkans kommunikation, effektivitet och upplevda arbetsbörda, konstaterar han.
- Det här är något som bygger varumärket inifrån och ut. Det är väldigt inspirerande för många och ännu mer så när man kommer utomlands - det blir en del av vår skandinaviska identitet och livsstil. Det är också en del i produktutvecklingen, vi springer nästan alltid i våra skor. Sedan är det klart att vi även testar våra konkurrenter, för att se vad vi behöver skruva på.

Arbetar för en hållbar bransch

Att etablera sig på flera marknader utanför Skandinavien är ett av Icebugs många mål. Framöver satsar de även på att bli starkare under vår och höst.
- Vi vill nå de som gillar oss väldigt mycket på vintern för att göra fler bra produkter till dem för andra tillfällen. Vi har den bästa gummiblandningen för att få bra grepp på båtar och andra hala underlag. Det är något att pusha vidare på, att göra produkter för terränglöpning och vandringsskor med vårt unika grepp.

- Sen jobbar vi mycket också med värderingar och kultur, så att en bra arbetsplats blir ännu bättre. Vi vill också bli en katalysator och en ledare i att ställa om vår bransch till att bli helt hållbar. Vi kan inte använda sustainabilityfrågor som en konkurrensfördel utan vi måste sätta en lägsta ribba tillsammans för vad vi ska göra, säger David Ekelund.

Icebug är ett av 2 800 medlemsföretagen som tillsammans sätter agendan för Västsvenska Handelskammarens arbete för ett starkare Västsverige. Tycker även du att näringslivet behöver påverka politiska beslut, så att fler kan göra bättre affärer?

Läs mer om medlemskap