Gaffelkonst med smak på det goda i livet

Nya krögare på Park49: Ulrika Forssell & Mats Nordström. Välkomna in i deras värld!

På bottenvåningen i Park49, bara fem minuters promenad från Avenyn, vägg i vägg med gamla Ullevi, huserar numera restaurang Gaffelkonst. Gaffelkonst Butik Restaurang & Catering drivs av Ulrika Forssell sedan 2002 och blev snabbt en uppskattad cateringfirma med uppdragsgivare som Volvo, Sigma och Collector Bank.

Ulrika, som kommer från en restaurangfamilj, hade tidigt siktet inställt på att bli kock. Efter 25 år i yrket och 16 år som egenföretagare har hon nu landat på Park 49 tillsammans med sin sambo och tillika väletablerade krögaren Mats Nordström.

Mats som är svensk mästare i husmanskost har varit köksmästare på flera klassiska fiskrestauranger, däribland på Sjömagasinet och Fiskekrogen. I flera år var han verksam som föreläsare på Grythyttans restaurangskola. Mats, som är känd som ”eventkocken”, arbetar med stora event i Västsverige som Way out West, Volvo Ocean Race, Americas Cup, och i år även Nordea Masters. Han drev även restaurangen Wasa Allé i Göteborg under 10 år med ledorden närproducerat, svenskt och ekologiskt – ett koncept som Mats och Ulrika har tagit med sig till Gaffelkonst. Gaffelkonst har ett genuint hållbarhetstänk och råvarorna anpassas efter vad årstidens skafferi har att erbjuda.

Lokala leverantörer

Redan klockan 07:30 slår Gaffelkonst upp sina välkomnande portar för den som vill köpa med frukost. Hembakt bröd, frukt- & bär smoothies och frukostpaket finns i butiksdelen av restaurangen varje morgon. Allt bröd och alla bakverk är hembakade.

Lunchen som serveras från klockan 11:30 bjuder varje dag på en vegetarisk, en fiskrätt och en kötträtt att välja på. Två paradrätter är även stående på menyn, en mustig fiskgryta och köksmästare Cecilias Jussinojas varma Caesarsallad.

Närproducerad och vällagad mat är något vi värdesätter.

En imponerande salladsbuffé möter gästerna på vägen fram till varmrätten.

– Det ska vara minst 50 procent grönt på tallriken för att du ska må bra. Grönsaker ger energi, kött tar energi. Vi är måna om att gästerna ska få inte bara god mat utan också bra mat utan tillsatser eller köpta buljonger, säger Mats.

Ulrika instämmer.

– Vi jobbar med hållbarhet som grundtanke och har ett fint nätverk av leverantörer från trakten. Vi letar upp nya små pärlor som kan förse oss med närproducerade råvaror som till exempel Bondens Skafferi, berättar hon.

Viktig del av Handelskammaren

Johan Trouvé, Västsvenska Handelskammarens vd, är mycket glad över att ha Gaffelkonst i huset.

– För oss är det värdefullt att vi har hittat en restaurang som uppfyller och överträffar våra förväntningar. Restaurangen är en viktig del av Handelskammarens mötesplats. På Handelskammaren har vi cirka 20 000 besökare och skapar hundratals evenemang varje år. Vi är måna om att våra gäster trivs hos oss och mår bra. Närproducerad och vällagad mat är något vi värdesätter, säger han.

Den 1 maj väntar ytteligare en premiär på Handelskammaren. Då slås portarna upp för Kristallen, en inglasad takterrass på 11:e våningen med hänförande utsikt över Göteborg. Kristallen är en liten oas i staden som knyter an till Trädgårdsföreningen med sitt ”urban garden” tema och orangerikänsla.

– Vi har även planer på en köksträdgård där grödorna sedan används till matlagningen i restaurangen. Tillsammans med Gaffelkonst arrangerar vi VIP event i Kristallen för upp till 30 personer, säger Christina Holden, projektledare för möten och events på Västsvenska Handelskammaren.

Uteservering inom kort

När vårvärmen infinner sig kommer även Gaffelkonsts uteservering att öppna upp. Grillbuffé med utegrillar kommer att sprida angenäma dofter och vårkänslor utanför Park 49 i samband med större matcher och event på Ullevi. 

Ägarna har även planer på att utveckla Gaffelkonsts butikskoncept.

– Tanken är att du framöver enkelt ska kunna köpa med dig hämtmat hem efter jobbet i en preparerad matkasse. Allt för att förgylla och förenkla vardagen, säger Ulrika.

Gaffelkonst finns där för dig som vill äta frukost, lunch, fika eller köpa med dig take-away. Öppet måndag till fredag kl. 07.30-15.00 Restaurangen har plats för 200 gäster och tar emot bordsreseravtioner för större sällskap. Välkommen till Parkgatan 49!

Besök Gaffelkonst

Vårt huvudkontor i Göteborg

Var:
Parkgatan 49, Göteborg