3 snabba till Estrellas Carina Hanson

Nyligen gästade Estrellas vd, Carina Hanson, Oss emellan i Trollhättan. Handelskammaren passade på att ställa tre snabba frågor om ledarskap och företagets förhållande till hälsotrenden.

Estrellas historia börjar i New York 1956 då frukt- och grönsakshandlare Folke Andersson är där och tittar på boxning med en affärskollega. Under matchen blir de serverade chips och popcorn. Folkes affärskollega åker hem till Sverige och startar en snacksfabrik i Alingsås 1957.

Mycket har hänt sedan dess. Idag äter vi över sex kilo snacks per person varav 40 procent är chips och här är Estrella marknadsledande. Sedan 2012 är Carina Hanson vd.

Hur är det att leda en verksamhet med medarbetare från 24 nationaliteter?

– Det har alltid varit så på Estrella och berikar vårt arbete. Det viktigaste är att se människan, förstå olikheterna och dra nytta av dem. Vi har till exempel inga problem att få personal att arbeta under julhelgen men att kunna läsa och tala svenska är a och o.

Hur påverkas Estrella av hälsotrenden?

– Konsumtionen av snacks ökar stadigt, cirka 5 procent per år men ingen äter chips om man frågar… För att tillmötesgå konsumenterna har vi tagit fram chips med 30 procent mindre fett och linschips som har mer protein och mindre fett än vanliga chips men det viktigaste är att det smakar gott oavsett om det är nyttigt eller onyttigt. Alla chips tillverkas numera med solros- eller rapsolja.

Hur ska man då äta sina favoritchips i sommar?

– Till mina favoritchips Västkustchips är det väldigt gott att spritsa på crème fraiche, lägga på lite rom och en dillkvist men det är ännu godare med våra linschips och till det en kall öl eller ett glas bubbel.

Västsvenska Handelskammaren företräder närmare 3 000 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom fem områden som våra medlemsföretag upplever är viktigast för ett företags framgång. Dessa är industripolitik, infrastruktur, kompetensförsörjning, lokalt företagsklimat och stadsutveckling.

BLI MEDLEM