Så gick Biotech AB från bubblare till global aktör

På bara tre år lyckades Biotech AB dubbla sin omsättning till 43 miljoner kronor. Och idag rankas de som ett av Sveriges superföretag*. Här berättar vd Anders Grahn om hemligheten bakom framgångarna.

Ute på landsbygden, strax söder om Göteborg, ligger teknikföretaget Biotech AB.

– Gäster från exempelvis USA kan ofta bli lite överraskade när de kommer till oss. Vi ligger bland kohagarna alldeles vid havet, vilket är fint, men kanske inte riktigt vad man föreställer sig, säger Anders Grahn, vd.

- Vi har alltid gått med vinst, vilket har gjort att vi har kunnat finansiera vår tillväxt utan att behöva låna pengar, säger Anders Grahn vd för Biotech AB.

Biotech AB har växt stabilt under åren och gradvis nått en allt bredare internationell marknad. Idag har de försäljning genom hel- och delägda dotterbolag i USA och Japan, samt slutkunder och distributörer i ett 40-tal länder. Anders Grahn kom in i verksamheten 2007, ett par år efter att den dragits igång av superentreprenören Ralf Jutvik, som fortfarande sitter med i företagets styrelse.

– Han var i 80-årsåldern då och det här var ett av de företag han startade som pensionär. Vi kände varandra sedan tidigare genom gemensamma nätverk. Jag var i samma bransch, men sålde mot den svenska marknaden. På Biotech såg jag möjligheten att få arbeta mot hela världen, de omsatte kring fyra miljoner då och det fanns stor potential att växa.

Läs mer: Behöver du hjälp med din internationella affär?

Brett och skräddarsytt

Biotech AB utvecklar och säljer komponenter för flödessystem, Anders Grahn jämför det med ett rörmokeri i en liten skala: slangar, pumpar, kopplingar och ventiler. Huvudprodukten är avgasningskomponenter (degassers) som används för att reducera gas och bubblor ur vätskor till analysinstrument.

– När det bildas gas och bubblor i flödessystem så ger det felaktiga analysresultat. Den är en säkerhetsdel för att analysinstrumenten ska fungera optimalt, förklarar Anders Grahn.

Degasser har funnits med sedan starten och har öppnat många dörrar under åren.

– Ofta vänder sig kunder till oss tack vare vår förmåga att erbjuda kundanpassade produkter, så som skräddarsydda degassers. Därefter kan vi även erbjuda dem våra andra produkter. Många bolag vill inte ha för många leverantörer och vi har satsat på ett brett sortiment.

Omsorg om kunderna

Förra året omsatte företaget 43 miljoner kronor.

– Det är en dubblering på tre år. En av anledningarna till det är att vi har blivit Global Premium Distributor för vår största leverantör IDEX Health & Science. Vi har jobbat nära dem länge och nu sköter vi större delen av deras distribution i Europa, säger Anders Grahn.

Som ett litet företag behöver man ta hjälp från experter inom olika områden, men är också beroende av inspiration utifrån.

I grunden ligger ett tålmodigt arbete och kundomsorg.

– Det är otroligt viktigt att skapa ett bra rykte. För ett par år sedan hjälpte vi ett forskningsinstitut i Europa med en degasser, och några år senare hörde en stor global tillverkare i samma land av sig till oss på deras inrådan. Det var väldigt roligt och ett exempel på hur viktigt det är att man även tar bra hand om sina mindre kunder.

uppdaterad om marknader

Att etablera sig internationellt tar tid. Nätverk, medverkan på internationella mässor och att ständigt hålla sig uppdaterad med vad som gäller för olika marknader, är andra aspekter som Anders Grahn lyfter som värdefulla i sammanhanget.

Sedan 2011 är de medlemmar i Västsvenska Handelskammaren och har bland annat deltagit i Exportprogrammet, samt medverkar ofta vid olika medlemsseminarier.

– Det är nyttigt att komma i kontakt med andra företag som gör liknande resor, men från andra branscher. Som ett litet företag behöver man ta hjälp från experter inom olika områden, men är också beroende av inspiration utifrån. Häromveckan var jag på en föreläsning om skillnaderna på de europeiska och amerikanska marknaderna och snart ska jag på ett möte om Brexit, avslutar Anders Grahn.

* Biotech AB var ett av de 728 företag som kvalade in på Veckans Affärer och Bisnodes superföretagarlista 2018. För att bli ett Superföretag krävs att bolaget under fyra år i rad klarar krav på bland annat hög och jämn tillväxt och långsiktigt fungerande resurshållning och finansieringsstrategi.

ÖKA DIN KONKURRENSKRAFT, BLI MEDLEM IDAG
Västsvenska Handelskammaren erbjuder tjänster för att företag ska utvecklas och växa, men är också näringslivets röst i politiken. Vi företräder närmare 3000 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom fem områden som de upplever är viktigast för ett företags framgång.

OM medlemSKAP