Möt äventyraren Aron Anderson

Han är den första personen i rullstol som bestigit Kebnekaise. Den 27 september kommer elitidrottaren och äventyraren Aron Anderson till Västsvenska Handelskammaren för att inspirera unga i näringslivet. 

– Jag kommer att prata om hur man kan ta sig an livet när det är kämpigt. Vi är på väg in i en lågkonjunktur och många har det tufft på olika håll, men vi kan påverka vår inställning och lära oss att se möjligheterna, säger han. 

Aron Anderson på toppen av Kebnekaise. Foto: Samir Akhmedov

Aron Andersson vet vad han talar om. Som barn drabbades han av cancer i korsbenet, blev frisk, men förlorade funktionen i sina ben. Genom idrotten hittade han en väg tillbaka och när han tog studenten 2007 var målet redan satt: Paralympics i Beijing 2008. 

Sedan dess har mästerskap, expeditioner och rekordtider avlöst varandra. 

Du har varit med i fyra Paralympics och är den första i rullstol som bestigit såväl Kebnekaise som Kilimanjaro. Vad är ditt nästa mål?

– Nästa mål är att bestiga Matterhorn. Jag var nere i Schweiz och testklättrade tillsammans med guider nu i somras för att se om det skulle kunna fungera, om jag har förmågan att klara den sortens klättring. Och det kändes bra, så det är min plan för nästa år. 

Att sätta mål är viktigt för både den som vill framåt i karriären eller utveckla sitt företag. Hur jobbar du med målsättning? 

– För mig är det viktigt att sätta mål som både inspirerar och utmanar. De får inte vara för svåra, men inte heller för lätta, för då ger de ingen energi. Jag sätter upp nya mål ungefär var 90:e dag och då är det viktigt att tänka på hur jag ska uppnå målet och vad som händer om jag inte gör det, båda motiverar lika mycket. 

Hur förbereder du dig?

– Generellt är det mycket mentalt, där det handlar om att jag visualiserar det jag ska göra och att det går bra. Jag förbereder mig också för hur jag ska agera om det inte går bra. Går något fel när man hoppar fallskärm så är det för sent att börja fundera över det då, det behöver ske per automatik. Och det går att översätta till vilken del av livet som helst, ska du hålla en viktig presentation visualisera hur du vill att det ska gå, hur det ska kännas i kroppen och vilka tankar du ska ha.

Enligt vår rapport Gig eller Guldklocka, oroar sig unga i arbetslivet för att de ska bränna ut sig, inte bli uppskattade, eller stanna i karriären. Vilket råd vill du ge dem?

– Allt det kokar ner i en sak och det är att ta sitt eget ansvar i situationen. Du kan inte alltid påverka andra, du vet inte hur folk kommer att uppskatta dig, men du kan påverka dig själv. Du kan lära känna dig själv, vad du mår bra av och vad som gör dig lagom utmanad. Självklart ska du ha en bra arbetsgivare och en bra arbetsmiljö, men du behöver också ta hand om dig och ta ansvar för att du ska må bra. Det är din kropp och ditt liv. 

Inspireras av Aron Anderson hos oss

Den 27 september kommer Aron Anderson till oss på Västsvenska Handelskammaren för att inspirera unga i näringslivet. Är du under 35 och arbetar på ett företag i Västsverige? Läs mer och anmäl dig nedan. Begränsat antal platser.