Varberg växer!

En ny tunnel, en ny stadsdel och ett nytt vattentorn. Varberg satsar stort för framtiden. Vi berättar om vad som är på gång och hur det påverkar näringslivet.

Bygga tunnel, bygga externt stationsläge, inte bygga alls. Under decennier diskuterades järnväg i Varberg. När tunnelalternativet äntligen spikades följde så mycket mer med. Varberg har växt under lång tid, men nu blev det dags att ta ett rejälare tag även om de centrala delarna av staden. 2016 tog politikerna ett beslut om inriktningen för Västerport med 2 500 nya bostäder. En ny järnvägsstation ska byggas och industrihamnen flyttas. Det är inga små grejer.

Varberg har många wow-faktorer

Vi på handelskammaren menar att Västerportsprojektet är viktigt och positivt inte bara för Varberg utan för hela regionen. Det är en helt ny stadsdel i kvartersstruktur som byggs vid vattnet där den gamla hamnen låg, ett område som genom järnvägstunneln nu kommer att hänga ihop med de centrala delarna. Stationen flyttas 150 meter norrut och blir ett nav för regiontrafiken. I år, 2019, har de första markanvisningarna fördelats i området.

Foto/illustration: Okidoki arkitekter, Västerport Varberg AB, Made-up, White arkitekter, www.varberg.se
 

När vi talar med våra medlemsföretag i Varberg ser de värdet av att staden växer, att nya företag etablerar sig och de gamla kan expandera. De flesta är också måna om stadens identitet och värnar gemenskapen som finns i småstaden.

Bilden vi får av utvecklingsbehoven handlar om bättre kommunikationer, mer utbildning och behov av fler bostäder. Siffrorna pekar åt rätt håll för Varberg och staden har successivt knutits närmare Göteborgs arbetsmarknadsregion. Det är bra och ger kraft åt näringslivet i både Varberg och regionen. Nu ska staden också växa norrut. Tanken är att Väröbacka stationssamhälle ska byggas ut med 2 500 nya bostäder.

Läs mer: Hur kan rätt arkitektur lindra bostadsbristen?

Årets stadskärna

Men hur behåller vi känslan av grannskap och närhet när staden växer så mycket? Varberg har flera gånger utsetts till årets stadskärna och att värna innerstadshandeln är viktig. Men det gäller också att utveckla den och addera nya verksamheter. Restauranger, hotell och nya mötesplatser blir allt viktigare för våra stadskärnor. Människor vill träffas och många väljer att göra det på kafé, restaurang eller på gym. I Västerport planeras för nya verksamhetslokaler och kajläget blir en förlängning av strandpromenaden. Genom att förlänga innerstadens gatustruktur och arbeta med kopplingarna mellan gammalt och nytt bildas nya stråk för verksamheter.

Varberg har många wow-faktorer: strandpromenaden, fästningen, kallbadhuset. Det är också viktigt att skapa nya utropstecken i staden. Ett av dem är det nya vattentornet som ritas av White arkitekter. Istället för den ett torn på höjden blir Varbergs nya landmärke ett vertikalt vattentorn i en vågform. Redan innan byggnaden lämnat ritbordet har den fått stort genomslag och internationell uppmärksamhet.

White arkitekter vann arkitekttävlingen. "Den kreativa och djärva gestaltningen kommer att bidra till Varbergs vision som Västkustens kreativa mittpunkt." Ur tävlingsjuryns motivering

Även ett annat nytt torn får ögon att riktas mot Varberg. I Getteröns fågelreservat byggs ett tolv meter högt utsiktstorn i trä på det som en gång var soptipp. Även detta ritas av White arkitekter. Utsiktstornet kommer att synas på långt håll och från det syns kustlinjen och den nya stadsdelen Västerport.

I 150 år har staden varit en turiststad och besöksnäringen är fortfarande ett viktigt ben med mer utvecklingspotential. Men näringslivet är mycket bredare än så, bland våra medlemmar finns de flesta branscher representerade. Genom att välkomna nya varbergare finns möjligheten att bygga på och utveckla näringslivet ytterligare.

Läs mer: Kommande aktiviteter i Varberg

Sedan tre år genomför vi regelbundna medlemsseminarier och kurser i Varberg och vi vill fortsätta vårt engagemang för en växande stad med ett kraftfullt och kreativt näringsliv.

PÅVERKA POLITIKEN, BLI MEDLEM IDAG

Västsvenska Handelskammaren erbjuder tjänster för att företag ska utvecklas och växa, men är också näringslivets röst i politiken. Vi företräder närmare 3 000 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom fem områden som de upplever är viktigast för ett företags framgång. Dessa är industripolitik, infrastruktur, kompetensförsörjning, lokalt företagsklimat och stadsutveckling.

bli MEDLEM