Så lyckas du som vd

Han var ny i bolaget, ny som vd och med storslagna idéer, men fick personalen emot sig redan från start. Markus Brink har fått lära sig mycket under sina tio år som vd för Erlandsson bygg.

Han var 31 år, ny som vd och på julbordet hade han presenterat sina planer för de cirka 60 anställda: Erlandsson bygg skulle gå från 185 till 500 miljoner i omsättning på bara fem år.
- Jag möttes väl inte direkt av stående ovationer, minns Markus Brink idag, tio år senare.
- En av de äldre medarbetarna sa till och med efteråt att ”Vi vill inte göra som du vill. Vi vill inte bygga ett storbolag. Vi är Erlandssonare och vi är måna om sättet vi jobbar på”.

Markus Brink, vd Erlandsson bygg.

En tankeställare så god som någon. Markus Brink började fundera på vad han gett sig in i, men blev också nyfiken: vad var det som de anställda var så stolta över och ville värna, och hur skulle det kunna utvecklas vidare? Ett av hans första beslut som vd blev därför att ta in exjobbare som fick kartlägga kulturen och vad det innebär att vara Erlandssonare.
- Det visade sig att vi kunde bryta ner det i tre värdeord: laganda, ansvarsfull och personlig, värderingar som låg väldigt nära mig själv och det jag kommer från.

Det allra viktigaste var att få medarbetarnas förtroende

Och utifrån de värderingarna började Markus Brink att utveckla sin roll som vd. Ägarna hade gett honom i uppdrag att få bolaget att växa, men han insåg att han var tvungen att jobba med laget och få med sig de anställda för att kunna nå målet.
- Jag fick förklara varför vi ville växa, att det inte bara handlade om att tjäna mer pengar åt ägarna utan om att vi som ett större bolag skulle stå tryggare när konjunkturen svänger.

Men det allra viktigaste var att få medarbetarnas förtroende, att visa att han inte ville förstöra det de hade utan snarare utveckla det.
- För att lyckas med det måste jag som vd vara väldigt prestigelös och visa att jag också kan hugga i när det behövs, men jag måste också visa att jag står för det jag säger och ta ansvar för de beslut jag fattar. Är det något jag har lärt mig är det vikten av att jag som vd står för den värdegrund vi har, att den gäller även mig.

På Erlandsson har det inneburit att sätta medarbetarna i centrum och att värna laget, en strategi som har gjort att bolaget idag omsätter 5,6 miljarder och har 1300 anställda.
- Därmed inte sagt att jag alltid fattar beslut som alla gillar på kort sikt, men om de är långsiktigt rätt och stämmer överens med våra värderingar måste jag våga ta dem. Det är inte alltid lätt, men det är det bästa för bolaget och då är det mitt ansvar som vd att värna Erlandsson och vår kultur.

Tips: så lyckas du som vd

  1. Stå för bolagets kultur. Kan du inte det får du antingen ändra kulturen eller byta jobb.
  2. Ta beslut som är bra på lång sikt snarare än populära på kort sikt och förklara varför.
  3. Inse att det är dina anställda som är experter på det de gör, du kommer aldrig att kunna mer än vad de kan och det ska du inte heller. Låt dem vara bäst på sitt och inse att du är bäst på att leda så kommer du att lyckas.


Vi erbjuder tjänster som är av strategisk vikt för att näringslivet ska utvecklas och växa. Hos oss utvecklar du din kompetens, ditt ledarskap och knyter värdefulla kontakter. Vill du veta mer om våra tjänster? 

För dig i ledande position

Vårt huvudkontor i Göteborg

Var:
Parkgatan 49, Göteborg