Hållbarhet i fokus för Sätila of Sweden

Hantverkskunnande och tradition går som en röd tråd genom deras verksamhet. Nu är Sätila of Sweden aktuella med en ny kollektion av ullkläder, samtidigt som de vässar sitt hållbarhetsarbete

– Hållbarhet har alltid varit en naturlig del av vår verksamhet, men det är först på senare år vi insett hur viktigt det är för oss och vårt framtida arbete, säger Sara Nevander, vd för Sätila of Sweden.

På den västgötska landsbygden mellan Göteborg och Borås ligger Sätila of Sweden. En gång ett väveri där traktens kvinnor vävde tyg för försäljning i Göteborg. Idag ett modemärke där mössor och andra stickade accessoarer är centrala och där ledorden är hantverk och kvalitet.

– I samband med ett större varumärkesarbete för ett par år sedan insåg vi vår unicitet med produkter som bygger på en lång tradition och som till stor del tillverkas på orten. I vår nya kollektion ville vi hitta tillbaka ännu mer och tog fram stickade tröjor och klänningar, plagg som en gång utgjort basen i vår verksamhet. Två av dem är dessutom helt och hållet tillverkade här.

– Vi tror det är framtiden att göra så mycket man kan för att ta fram hållbara plagg. Plaggen måste användas mer över tid och att ha nära produktion är viktigt för att minska påverkan på miljön, säger Sara Nevander, vd för Sätila of Sweden.

Innovationer i sysalen

Utöver att allt stickat görs i fabriken i Sätila så designas prover här, liksom mindre serier av produkter.

– För sömnad samarbetar vi med en sömnadspartner i Baltikum. Men 95 procent av våra produkter stickas i Sätila. Och då vi inte behöver skicka prover fram och tillbaka kan vi minska antalet transporter, säger Sara Nevander.

I fabriken i Sätila arbetar man så mycket som möjligt med hållbara material som slitstark ull, ekologisk bomull och återvunnen polyester, samt med nya innovationer i maskinparken för att minska sin miljöpåverkan.

– Där vill vi minska spill och behovet av råmaterial. Till exempel tillverkar vi tröjorna så att vi får hela delar att sy ihop, samtidigt som de kommer ut på ett sätt som minskar spillet runtomkring. Vi kan också ta fram mössor, så att de inte kräver något efterarbete, vilket minskar energiförbrukningen.

Gynnsamt läge för textilföretag

I år firar Sätila of Sweden 125-år och att bolaget ska vara kvar på orten även i framtiden, ser Sara Nevander som en självklarhet då de har sitt hjärta i bygden. Även det geografiska läget mellan Göteborg och textilklustret Borås har visat sig vara gynnsamt.

– Det har stor betydelse, särskilt för mig som vd. Här finns både ett stort intresse för textila bolag, nätverk och textilhögskolan, vilket ger erfarenhetsutbyte och arbetskraft.

Har du något tips till andra företag hur de ska komma igång med sitt hållbarhetsarbete?

– Hållbarhetsområdet är väldigt stort och kan lätt bli tungrott med all pappersexercis. Vi har tagit hjälp utifrån och sitter just nu i ett projekt för att tratta ner vilka frågor som är relevanta för oss och vår produktion. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något som passar ens egen verksamhet. Fundera över vad som är era frågor, vad ni kan påverka. Och börja där, avslutar Sara Nevander.

VAR MED OCH GÖR SKILLNAD - BLI MEDLEM IDAG

Med närmare 3 000 medlemsföretag är Västsvenska Handelskammaren näringslivets mötesplats i Västsverige. Hos oss träffas människor för att utvecklas, inspireras och skapa affärer. Vårt huvuduppdrag är att vara de västsvenska företagens röst gentemot myndigheter och politiker, vi driver frågor och påverkar samhällsbeslut i företagens intresse. Som medlem ger vi dig möjligheten påverka vår agenda.

Läs mer om medlemskap