Farberger: Jag trodde jag hade koll på jämställdhet

Hon har ett unikt perspektiv på näringslivet, först som man och nu som kvinna. Här berättar Caroline Farberger, vd för ICA Försäkring, om sin resa, sitt ledarskap och sina nya insikter.

– Det har varit ett händelserikt år, fullt av uppskattning, glädje och kärlek. Det är klart att den mediala uppmärksamheten tagit tid, men jag har haft mycket mer energi i tillvaron nu när jag äntligen kan vara mig själv, säger Caroline Farberger.

Drygt ett år har gått sedan hon lämnade kontoret som Carl för sista gången. Organisationen meddelades, och dagen därpå kom hon tillbaka i sin kvinnliga outfit, med smink och höga klackar, som Caroline. Samtidigt gick hon ut i media, allt efter en noggrant upplagd kommunikationsplan.

Caroline Farberger uppmanar kvinnor att våga ta större plats på jobbet.
"Det är lättare sagt än gjort, och det ser olika ut på olika arbetsplatser, men det är den väg vi behöver gå. Våga vara de ni är, ta er rättmätiga plats" säger hon.

– Jag hade satt datumet ett år i förväg. Det var vad som skulle behövas för att jag skulle vara praktiskt och mentalt förberedd. Sedan räknade jag baklänges. Med tanke på min position skulle det behövas en del förberedelser, så jag meddelade min arbetsgivare fem månader i förväg.

Det var nervöst inför mötet, minns Caroline Farberger.

– Även om ett företag har policys och man vet hur lagstiftningen ser ut, är det ändå ett möte mellan två människor och det kan falla ut på olika sätt. Men jag hade inte behövt oroa mig, jag fick ett jättebra stöd med en gång.

Kvinna i näringslivet

Efter ungefär en vecka infann sig ett nytt normalläge på arbetsplatsen.

– Egentligen är det inte så konstigt. Nytt namn, nytt pronomen och nytt foto på intranätet. Sedan fortsätter det som vanligt. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.Men ganska snabbt upplevde hon att det fanns en större skillnad mellan män och kvinnor i näringslivet, än hon varit medveten om tidigare.

Idag är jag mån om att lyssna in olika perspektiv och ser affärsvärdet i det.

– Som man trodde jag att jag hade bra koll på jämställdhet. Jag kände mig påläst och uttryckte mig självsäkert i frågan. Det tog mig bara någon månad att inse att jag inte hade haft koll. Jag hade inte sett de sociala strukturerna som gör uppförsbacken så brant för kvinnor.

Chefen sätter kulturen

Hon nämner saker som jargong, vem man lyssnar på och vem man befordrar. Saker som inte finns på papper, utan sitter i väggarna. Men menar också att det finns starka föreställningar om hur en kvinna bör vara för att bli uppfattad som seriös i näringslivet.

Läs mer: Björn Natthiko Lindeblad: "Jag var lyckad, men inte lycklig"

– De flesta kvinnor är medvetna om det och har anpassat sig. De väljer att anpassa klädseln för att slippa få kommentarer, väljer att inte ta strider som de borde ta, för att inte klassas som besvärliga. Accepterar härskartekniker och andra exkluderande beteenden.

Här har alla, särskilt män, ett ansvar att bli medvetna om sitt beteende och dess konsekvenser, påpekar Caroline Farberger. Och som chef har du en särskilt viktig roll, det är ”the tone at the top” som gäller.

– Om en chef säger plumpa kommentarer blir det svårt för underställda att ha en åsikt om det. Men med en chef som markerar och slår ner mot olämplig jargong blir det lättare för andra att följa samma exempel.

Läs mer: Caroline Berg otalig ordförande i femte generationen

delegerande ledarskap

Hur är hon själv som chef?

Caroline Farberger beskriver sig som människoorienterad och delegerande.

– Jag ger stort ansvar till personerna i mitt team att fatta beslut inom sina områden, och finns på plats som stöd när det behövs. Jag är mån om att de som rapporterar till mig mår bra som människor, och inte bara ses som resurser.

Att hon idag lever som kvinna har inte förändrat den saken.

– Som ledare är jag samma person som för ett år sedan. Men de insikter jag fått har gjort att jag lagt till nya egenskaper. Idag är jag mån om att lyssna in olika perspektiv, istället för att ta snabba beslut, och ser affärsvärdet i det. Vi behöver ta in flera perspektiv för att vara innovativa och stå oss i konkurrensen.

VILL DU UTVECKLAS SOM LEDARE?

Det är genom ny kunskap och i möten med andra som vi växer som människor och ledare. På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi nätverk både för dig som är ny i karriären, och för dig som är senior och vill utvecklas inom ett specifikt område. Kontakta oss så matchar vi dig med rätt grupp.

Läs mer om våra nätverk