Att utbyta erfarenheter viktigare idag än någonsin

Med coronakrisen fick den uppåtgående trenden för Västsveriges näringsliv ett tvärstopp. Handelskammarens vd Johan Trouvé sammanfattar de senaste månaderna och berättar hur vi fortsätter arbeta för att stötta våra medlemsföretag genom krisen.

Det har varit en omtumlande vår. Själv var jag på träningsläger på Fuerte Ventura då tillvaron ändrades från en dag till en annan. När jag reste dit hade coronaviruset inte börjat diskuteras på allvar i Europa och det västsvenska näringslivet gick starkt framåt. En vecka senare stod jag med bagaget i handen, portad från hotellet och undrade om jag skulle få resa hem.

Jag stod med bagaget i handen och undrade om jag skulle få resa hem 

Det är en enkel men talande bild över hur snabbt allt förändrades och kom att påverka mycket av det vi tidigare tagit för givet. Ändå var det i den stunden svårt att ana hur coronaviruset verkligen skulle drabba oss, med alla de förluster av människoliv och personliga tragedier som följd.

För näringslivet var flyget och besöksnäringen bland de verksamheter som drabbades först och hårdast, följt av arrangörer av mässor och konferenser. Nästa våg slog mot centrumhandeln och därefter har hela näringslivet mer eller mindre påverkats av krisen. Vi i Västsverige, starkt beroende av vår fordonsindustri, har drabbats i dubbel bemärkelse. En bransch som sysselsätter många och är viktig del av landets export har nu permitterat 90 procent av sina anställda.

Vi märker en stor oro från många medlemsföretag och på Handelskammaren har vi själva tvingats se över vår verksamhet. Vårt fokus har dock varit att inte ställa in utan ställa om. Under våren har vi haft en tät dialog med våra medlemsföretag och bjudit in ministrar och experter för att via livesända seminarier ge svar på våra medlemmars frågor och erbjuda stöd genom krisen. Vi har gjort det möjligt att medverka i våra nätverk och utbildningar digitalt. Att fortsätta mötas, utbyta erfarenheter och stötta varandra är kanske viktigare idag än någonsin. Och det kommer vi fortsätta satsa på framöver.

Läs mer: Våra nätverk för dig som vd, chef eller ledare 

En annan del av vårt arbete har varit att lyfta företagens behov till regeringen. Vi har arrangerat ministersamtal, men också själva blivit inbjudna. Däribland av utrikeshandelsminister Anna Hallberg för att diskutera hur vi ska få fart på Sverige efter krisen. Överlag får vi allt fler förfrågningar om att medverka i olika sammanhang i Stockholm, vilket vi tar som en kvittens på att det vi gör är viktigt för hela Sverige, samtidigt som det ökar våra möjligheter att få gehör för våra västsvenska frågor.

Själv har jag fått ett hedervärt uppdrag som styrelseledamot i UNICEF. Ett arbete som känns särskilt viktigt i kristid, då barnen ofta är de som hamnar i kläm. Handelskammaren har sedan tidigare ett samarbete med Göteborgs stadsmission och att fortsätta stötta organisationer som hjälper de mest utsatta i samhället ser vi som oerhört viktigt.

Vad väntar efter sommaren? Ingen vet säkert. Men många företag ser idag över sina affärsmodeller och beroende på coronavirusets fortsatta utveckling riskerar vi att se en massarbetslöshet framöver. Därav är kompetensförsörjningsfrågan en högaktuell fråga som vi satsar särskilt på. I höst startar vi en utbildning inom industriell digitalisering tillsammans med Göteborgs Tekniska College. 

Läs mer: Vi fixar fortbildning till industrin

Ni kan vara säkra på att vi kommer att fortsätta att göra det vi kan för att stötta Västsveriges näringsliv. Vi ser att Sverige behöver ytterligare åtgärder för att komma igen, flera av dem har spelats in till regeringen medan andra sammanställs i denna stund. Slopad moms för tjänster och investeringar som gynnar en grön omställning – är några av dem.

Läs mer: Åtgärder för att rulla igång Sverige

Avslutningsvis vill jag påpeka att allt inte är nattsvart. Sverige har undvikit en total lock down och många företag har till skillnad från internationella konkurrenter lyckats ha sina verksamheter öppna. Vem vet, kanske kan det leda till att fler svenska företag kan gå stärkta ur krisen, ta fler marknadsandelar och generera nya affärer, än vad som annars varit möjligt. Låt oss hoppas det.

Med önskan om en fin sommar.

Bästa hälsningar,

johan signatur.jpg
Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren