Trouvé möter Lisebergs vd

Göteborgs största besöksattraktion har stått stilla sedan i mars. Hur påverkar det verksamheten, staden och planerna för framtiden? Vi fick en personlig intervju med Lisebergs vd, Andreas Andersen.

Info från Västsvenska Handelskammaren

Du måste godkänna cookies för marknadsföring för vår webblats för att se filmen.

Ett normalt år har Liseberg tre miljoner besökare och tusentals säsongsanställda som får sin första inblick i arbetslivet.  Men i år är inget vanligt år.

– Vi har fått säga farväl till cirka 20 procent av våra tillsvidareanställda och har inte kunnat anställa de 2500 säsongsarbetarna som vi vanligtvis anställer under sommarsäsongen. Vi kommer betala ett ganska stort organisatoriskt pris för det, säger Andreas Andersen.

Stängningen slår hårt mot den egna verksamheten, men får också konsekvenser för Göteborg.  

– Vi är en viktig besöksanledning till Göteborg. Vår turistekonomiska effekt är cirka 3,5 miljarder, det är pengar som inte bara vi utan staden förlorar. Det är särskilt hotellnäringen, restauranger, transport och affärer som känner av att vi har stängt.

Hans budskap till politikerna är att lyssna på branschen och de förslag som finns. Och att göra det nu. Snart kommer det att vara försent även för vintersäsongens öppning.

– Det är med mycket framtidstro jag sitter här idag. Jag tror att vi som verksamhet, som stad och land kommer att fixa det här. Men det kräver att vi jobbar tillsammans, och att vi vågar fortsätta att utveckla och investera, helt enkelt att vi tror på framtiden.

Se intervjun i filmen högst upp på sidan.

VAR MED OCH GÖR SKILLNAD

Västsvenska Handelskammaren arbetar med politisk påverkan inom en rad olika områden framtagna utifrån det västsvenska näringslivets utmaningar, och med regional tillväxt som mål. Idag är vi närmare 3 000 medlemmar, men för att kunna göra ännu större skillnad, behöver vi bli fler.

Läs mer om medlemskap