Peabs regionchef om att lyckas som chef

Hon basar över 220 medarbetare, har en och en halv miljard i omsättning och blev nyligen utsedd till Årets Byggchef. Liselott Bergkvist, regionchef på Peab i Göteborg, tvekar inte om vad som är hennes största styrka som chef.

Nya bostäder i Stenungsund, Kungsbacka och Göteborg, och så miljardprojektet Södra Älvsborgs Sjukhus som pricken över i. Peab bygger mycket i Västsverige just nu, och det är Liselott Bergkvist som har det yttersta ansvaret.

Liselott Bergkvist, regionchef på Peab i Göteborg.

– Att vara regionchef på Peab är som att driva ett företag i företaget, med ansvar för personal och budget och strategi, men det allra roligaste med mitt jobb är att jag får jobba med människor. Jag försökte någon period att jobba mer med förvaltning, men det passade inte mig alls, säger hon.

Liselott Bergkvist har jobbat inom byggbranschen ända sedan Chalmers-tiden och hon är tydlig med att det är den gemensamma ansträngningen, gruppen som tillsammans tar projektet från ritning till färdigt hus, som är det hon uppskattar mest.

– Jag kände att jag behövde lite ny energi, och det blev verkligen helt rätt!

– Jag är uppvuxen i idrotten, med både fotboll och basket, och mitt motto har alltid varit laget före jaget. Ensam är inte stark utan vi blir bättre av samarbete. Det utgår jag ifrån och det försöker jag få mina medarbetare att inse också.

Lyfter chefsfrågor i nätverk

Men det är inte bara inom det egna företaget eller den egna branschen som Liselott Bergkvist ser fördelar av samarbete. Sedan ett år tillbaka är hon också medlem i Västsvenska Handelskammarens nätverk för regionchefer.

Läs mer: För dig som vill veta mer om vårt chefsnätverk för regionchefer

– Jag kände att jag behövde lite ny energi, och det blev verkligen helt rätt! Jag gick med precis när pandemin bröt ut och fick möjlighet att diskutera chefsfrågor som till exempel hur man leder på distans med andra i liknande positioner.

Nätverket har medlemmar från många olika branscher, något som Liselott Bergkvist ser som en fördel.

– Frågor som är jättestora i min bransch kanske är jättesmå i andra organisationer, och det här erfarenhetsutbytet ger lite perspektiv på tillvaron. Dessutom spelar det ingen större roll vilken bransch du jobbar i, som chef och ledare möter man ungefär samma frågor oavsett och då är det skönt att få stöd av andra i samma situation.

Trivsel och utveckling

För Liselott Bergkvist avslutades pandemiåret med att hon fick utmärkelsen Årets Byggchef.

– Det är klart att det var jätteroligt, men för mig är det viktigaste nu att fortsätta att utveckla företaget. Vi ska fortsätta gå bra ekonomiskt, vi ska se till att människorna trivs, det är egentligen inte svårare än så.

Läs mer: Ett steg framåt i Göteborgs Stad

3 tips för att lyckas som chef

I motiveringen till Årets Byggchef står det bland annat ”Hon har genom sitt engagemang, sin kompetens och värme en unik känsla för att bygga lag och tro på människors styrka genom att ge dem rätt ansvar.

Vi frågade Liselott Bergkvist:

Vilka är dina bästa tips för att kunna delegera och slippa detaljstyra?
  1. Se till att medarbetaren vet vad du förväntar dig och har verktygen för att göra det.
  2. Ge inte för mycket ansvar för tidigt, men ge dem frihet när du märker att de är redo att klara av det.
  3. Våga lita på att de klarar sin uppgift, men var nyfiken och genuint intresserad av vad de gör så att de vet att du finns där när de behöver dig.
VILL DU UTVECKLAS SOM LEDARE?

Det är genom ny kunskap och i möten med andra som vi växer som människor och ledare. På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi nätverk både för dig som är ny i karriären, och för dig som är senior och vill utvecklas inom ett specifikt område. Kontakta oss så matchar vi dig med rätt grupp. 

LÄS MER OM VÅRA chefsNÄTVERK

Text: Karin Aase