"Nu har jag en utvecklingsplan för mitt ledarskap"

När Thomas Karlsson fick en tyngre chefsroll kände han att han ville bli tryggare i sitt ledarskap. Valet föll på handelskammarens ledarskapsutbildning för chefer. Här berättar han vad han fått med sig från kursen.

– Att vara ledare är svårare än vad man kan tro. Det upptäckte jag ganska tidigt, därav kändes det skönt med en utbildning och att få möjlighet att mogna i sin roll, säger Thomas Karlsson.

Idag är han Senior manager System & Verification på rymdföretaget Beyond Gravity och leder en grupp med system- och verifikationsingenjörer. Men chef har han varit sedan 2019.

– Hos oss är det obligatoriskt att man går en omfattande ledarskapsutbildning, men den pausades på grund av pandemin. Då hittade vi handelskammarens utbildning. Den hade ett snabbt tempo och var uppdelad på halvdagar vilket gjorde att den var lättare att klämma in, samtidigt som den var pandemianpassad.

– Jag har varit projektledare innan och är bekväm med att leda en grupp, men genom kursen fick jag insikt i hur man hanterar ledarskap för enskilda personer, och till exempel arbetar med konflikthantering, säger Thomas Karlsson.
Vad tyckte du om utbildningen?

– Jag tyckte mycket om den, det var hög kvalitet på både undervisningen och materialet. Sedan gillade jag också interaktionen med de andra deltagarna. Det är en sak att någon berättar för en hur något hänger ihop, men genom att resonera med andra kunde vi tillsammans komma till insikter, vilket var väldigt givande.

Vad var det bästa du fick med dig?

– Det bästa var den psykologiska insikten. Jag lärde mig mycket om mig själv, hur vi som människor fungerar och varför jag som chef agerar som jag gör. Men också hur man utifrån det kan hantera olika situationer. Det var också nyttigt att lära sig mer om det juridiska området, och chefens ansvar för arbetsmiljön.

Fick du med dig några ”verktyg” som du använder i ditt ledarskap idag?

– En sak som jag har fortsatt med är min personliga utvecklingsplan. En gång i månaden bokar jag tid med mig själv, reflekterar och följer upp om jag gjort något som tagit mig i den riktning jag vill. Jag har också fortsatt arbeta med incheckningar för möten, vilket gör att jag kan lämna ett möte och snabbt byta fokus för att vara närvarande när jag går in i nästa.

Vad är ditt bästa ledarskapstips?

– Att bygga och använda sitt nätverk, vilket är något du har möjlighet till under den här utbildningen. Allra bäst är det om man kan få bra kontakt med en extern person i samma roll, som man kan dela sina utmaningar med. Mottagaren behöver inte lösa dem utan det hjälper att bara ha någon att reflektera tillsammans med.

VILL DU OCKSÅ UTVECKLAS SOM LEDARE?

Handelskammarens ledarskapsutbildning riktar sig till dig som vill få en stabil plattform att utgå från som chef, oavsett tidigare erfarenhet. Utbildningen är uppdelad på fem halvdagar och tar upp ämnen som hållbart ledarskap, förändringsledning och verktyg för målstyrning, motivation och prestation. Läs mer om kommande starter.