SJ:s vd om vägen till ett lyckat ledarskap

Hon blev ny vd för ett reseföretag – mitt under pandemin. Å andra sidan har Monica Lingegård, vd för SJ, aldrig backat för en utmaning.
– Jag har alltid tänkt att om andra kan så kan jag, kanske till och med lite bättre.

Hon blev vd för SJ mitt under pandemin, en tid hon beskriver som ”fruktansvärd” för företaget. Men nu, hösten 2021, är det full fart igen, något som passar Monica Lingegård väl.

– Jag är en av dem som älskar möten, för det är när vi människor möts som vi skapar nya, kreativa lösningar som tar oss framåt. Tåg är framtidens sätt att resa, nu hoppas vi på investeringar i infrastruktur och höghastighetståg för att göra det ännu tydligare.

Läs mer: Bygg ut nya stambanor nu!

Bytte spår mitt i karriären

Tidigare var Monica Lingegård i många år vd för Samhall, ett annat företag med stort fokus på samhällsnytta. Men någon medveten karriärplanering har hon inte ägnat sig åt.

– Däremot har jag alltid velat utvecklas, och har haft turen att ha människor runt mig som har vågat ge mig förtroendet att testa nya saker. Jag började egentligen min karriär inom teknik, det var först mitt i karriären som jag bytte och fick feedback på att jag är en stark ledare.

Monica Lingegård tror på människors vilja att utvecklas.

Det har hon sedan fått flera utmärkelser för, bland annat blev hon utsedd till ”årets vd” i kategorin stora företag 2015. Men vad är det då som utmärker hennes ledarskap?

– Jag är duktig på att prata med människor så att alla förstår vad som är viktigt och drar åt samma håll. Samtidigt är jag inte rädd för att sätta ner foten och säga vad det är som gäller.

ger förtroende

För Monica Lingegård är det också självklart att alla människor har något att bidra med, bara de ges möjligheten.

– Sen tror jag på människors vilja att utvecklas, och jag tycker att det är väldigt kul att ge personer förtroendet att testa en position de aldrig har testat tidigare.

Därmed inte sagt att det alltid har varit sol på vägen framåt. Monica Lingegård har, som många andra kvinnor, stött på fördomar på vägen. Till exempel när hon sökte ett chefsjobb och misstogs för den riktiga kandidatens assistent, bara för att hon var kvinna.

– Tack och lov håller den typen av kultur på att försvinna, vilket är viktigt för om vi inte rekryterar både män och kvinnor väljer vi bort hälften av kompetensen.

För få kvinnor i styrelser

Något som emellertid fortfarande sker i många styrelser. Endast 18 procent av ledamöterna i västsvenska styrelser är kvinnor, något som har fått Handelskammaren att starta initiativet Styrelselistan.

– För mig är det fullständigt obegripligt hur vi fortfarande kan ha så få kvinnor i styrelser. Ibland får man höra att det beror på att det finns för få kompetenta kvinnor, det tycker jag är så absurt att det liknar ingenting.

Tips! Hitta din nästa ledamot i vår Styrelselista

Som exempel tar hon en ranking av Sveriges mäktigaste kvinnor, där hon själv står med.

– Det finns så mycket kompetenta kvinnor, men när jag gjorde en egen gallup bland de här personerna är den generella erfarenheten att det är väldigt få av som ens får frågan att ställa upp som ledamot. Här krävs det en förändring, företag måste bli bättre på att lyfta blicken och rekrytera ur ett större urval.


Monicas bästa ledarskapstips

  1. Inse att du inte är viktigast. Det spelar ingen roll hur smarta strategier du och övriga koncernledning tänker ut om du inte skapar delaktighet och engagemang och får ALLA i företaget att förstå vad ni ska åstadkomma och känna sig motiverade att göra det. Om man som ledare inte förstår att alla bidrar når man inte ända fram.
  2. Översätt det abstrakta till något konkret. Få blir engagerade av att höra om EBIDTA eller kvartalsrapporter, utan det är din uppgift som ledare att visa vad det betyder i medarbetarens vardag.
  3. Lev som du lär. Om du pratar om öppenhet och transparens, visa då att det gäller dig också och våga lyssna på vad medarbetarna faktiskt har att säga.

Text: Karin Aase

Vill du utvecklas som ledare?

Det är genom ny kunskap och i möten med andra som vi växer som människor och ledare. På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi nätverk både för dig som är ny i karriären, och för dig som är senior och vill utvecklas inom ett specifikt område. Kontakta oss så matchar vi dig med en grupp efter dina behov.

Till våra nätverk