Ny mötesplats för internationell kompetens

Nu invigs International House Gothenburg, en mötesplats för internationell kompetens som kommer hit för att arbeta, forska eller studera. Här får de tillgång till rådgivning, karriärstöd och hjälp med allt det praktiska ett liv i Göteborg och Sverige innebär.

– Göteborg och Västsverige är i stort behov av internationell kompetens. Nu blir det lättare för de som flyttar hit att etablera sig. Det bekräftar vårt åtagande som stad och region att välkomna expertis från hela världen, säger Niklas Delersjö, ansvarig för Move To Gothenburg som lagt grunden för satsningen och där bland annat Västsvenska Handelskammaren, Business Region Göteborg och flera företag ingår.

Syftet med International House Gothenburg är att erbjuda internationell kompetens en smidig entré till det svenska samhället. Verksamheten är centralt belägen och samlokaliserad med statens nyöppnade servicekontor där människor som är nya i stan kan hantera nödvändiga myndighetskontakter med Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

Hos International House Gothenburg kan de sedan få hjälp med övriga samhällskontakter och allt praktiskt kring bostad, skolor, jobb och fritid. Förutom individuell rådgivning och karriärstöd arrangeras evenemang som ger möjlighet att knyta nya kontakter.

– Att se flera års målmedvetet samarbete mellan näringsliv, akademi, stad och region resultera i att International House Gothenburg nu invigs är fantastiskt kul och otroligt viktigt för att arbetsgivarna här ska kunna rekrytera den kompetens de behöver, säger Niklas Delersjö. Här med Lovisa Bohlin, projektledare och rådgivare International House Gothenburg.
Vinst för näringslivet

Till Göteborgsregionen anländer årligen runt 10 000 personer som kan ha nytta av den här typen av hjälp, enligt uppskattningar som bygger på tillgänglig statistik från SCB. Men eftersom behovet av kompetens är stort finns potential för många fler.

– Trots hög arbetslöshet ser vi den största kompetensbristen i Europa på 15 år. Att vi nu har verktyg för att både attrahera och ta emot internationell kompetens är avgörande för att vi ska stå oss i konkurrensen med andra regioner i Europa och övriga världen, säger Niklas Delersjö.

Läs mer: Så blir det nya omställningssystemet framgångsrikt

AstraZeneca i Göteborg är ett av de företag som är beroende av internationell kompetens. Här jobbar medarbetare från fler än 70 länder.

– Vi har över 2600 anställda i Göteborg med en hög utbildningsnivå och med samarbeten över hela världen. Vi är beroende av att kunna locka de bästa i världen för att lyckas med vår ambition att ta fram läkemedel som förändrar livet för miljontals patienter, säger Matti Ahlquist, Site Director Astra Zeneca Göteborg.

Locka och behålla kompetens

Att Västsverige nu har fått sitt eget International House är därför mycket välkommet.

– Det som lockar våra medarbetare att flytta till Sverige är möjligheten att bedriva forskning i världsklass. Men som för oss alla har välkomnandet en stor betydelse för hur vi trivs och hur länge vi stannar. Därför är jag mycket nöjd med att vi har fått International House på plats i Göteborg. Jag tror att det kan få en stor påverkan på vår möjlighet att attrahera och behålla nyckelmedarbetare.

Digitalt har International House Gothenburg varit i gång sedan april i år och hittills guidat cirka 250 personer. Nu blir det också att möjligt att besöka dem på plats i Göteborg.

Var med och gör skillnad - bli medlem idag

Genom att bli medlem i Västsvenska Handelskammaren är ert företag med och skapar en region där människor vill leva, där entreprenörer vågar satsa och där politikerna ger de rätta förutsättningarna.

Läs mer om medlemskap