Guide till Indien – en växande handelspartner

I augusti satte Indien som första land i världen en sond på månens sydpol, en bedrift som har fått många att få upp ögonen för landets alla möjligheter. Lär dig mer om nationen som snart väntas bli världens tredje största ekonomi.

När Västsvenska Handelskammaren under september stod värd för ett frukostmöte om att göra affärer med Indien var det fullsatt till sista plats. Och att många är intresserade av att göra affärer med Indien blir lätt att förstå när presentationen om hur den indiska marknaden ser ut idag drar igång. Landet hade det första kvartalet 2023 en ekonomisk tillväxt på åtta procent, och även om den globala konjunkturnedgången dämpar det något beräknar man ändå att siffran ska landa på sex procent för hela 2023. 

– Indien är idag världens femte största ekonomi, landet står för tretton procent av den globala ekonomiska tillväxten, och har det tredje största ekosystemet för start-ups i världen, berättar Cecilia Oskarsson, Trade & Invest Commissioner to India på Business Sweden.

– Allt det här utvecklas dessutom i väldigt snabb takt.

Möjligheter för Västsvenska företag

Dessutom har Indien satsat stort på utbildningsväsendet och examinerar årligen cirka två miljoner unga människor inom teknik och naturvetenskap. 

– Med tanke på att Indien dessutom har en ung och växande befolkning betyder det att här finns ett enormt utbud av arbetskraft och kunskap, säger Sara Larsson, chef för svenska handelskammaren i New Delhi.

Men även om Indien har stora egna tillgångar, både i form av välutbildad personal, naturtillgångar och industrier, söker man aktivt samarbete med internationella företag, inte minst genom handelsavtal med EU, innovations-utbyten med Sverige och med nationella programmet ”Make in India”.

Indien satsar stort inom bland annat bilindustrin, rymdindustrin, hållbara städer och life science

– Make in India är den indiska regeringens storsatsning på att göra landet till världens ledande destination för både tillverkning och innovation, säger Cecilia Oskarsson.

– Med tanke på att Indien satsar stort inom bland annat bilindustrin, rymdindustrin, hållbara städer och life science finns här stora möjligheter för västsvenska företag att etablera sig i landet.

Snabbt växande ekonomi

Att svenska företag gör affärer i Indien är heller ingen nyhet. Redan 1903 etablerade sig Ericson i landet, SKF kom några år senare och idag finns närmare 260 svenska företag etablerade i Indien. Företag som dessutom är mycket nöjda med att finnas där.

– I vår undersökning bland svenska svenska företag etablerade på utländska marknader svarade 86 procent av de svenska företagen i Indien att det är väldigt fördelaktigt att befinna sig just där just nu, säger Sara Larsson.

Kanske inte så konstigt med tanke på hur den indiska ekonomin just nu växer i rasande takt.

– Vi har genomfört massiva ekonomiska reformer, vi uppgraderar vår infrastruktur och inte minst har vi en stor fördel i att vi har en stor, välutbildad befolkning. Månlandningen visar hur långt vi har kommit, och jag är glad över att många svenska företags-delegationer besöker Indien, för vi ser fram emot fortsatt gott samarbete, säger Tanmaya Lal, Indiens ambassadör i Sverige. 

5 tips för handel med Indien


Jesper Öhrn, chef för internationell affärsutveckling på Västsvenska Handelskammaren, delar med sig av sina bästa tips för att göra lyckade affärer med Indien

  1. Inse att Indien är en hel kontinent. Olika regioner har olika styrkor, så lär dig var ditt företag har mest att hämta både geografiskt och demografiskt innan du går in på en marknad.
  2. Gör upp en strategi. Indien växer så starkt att förr eller senare måste du förhålla dig till den indiska marknaden.
  3. Skaffa kunskap på plats. Du kan inte bara sitta hemma och googla, du måste åka dit, besöka företag, människor och institutioner och lära känna dem på plats.
  4. Ha respekt för kulturskillnaderna. Lär dig mer om Indien och hur man gör affärer där, till exempel att de personliga relationerna är mycket viktigare än i Sverige.
  5. Ta hjälp. Vi på Handelskammaren har många och långa kontakter både med svenska företag på plats i Indien och med organisationer som hjälper till med kunskap och kontakter. Vi är porten till det starkaste nätverket av svenskrelaterad expertis om Indien och hjälper dig gärna vidare.

Vi på Handelskammaren har många och långa kontakter både med svenska företag på plats i Indien och med organisationer som hjälper till med kunskap och kontakter. Vi är porten till det starkaste nätverket av svenskrelaterad expertis om Indien och hjälper dig gärna vidare.

VI HJÄLPER DIG I DIN INTERNATIONELLA AFFÄR
 
På Västsvenska Handelskammaren har vi lång erfarenhet av internationell handel och ett globalt nätverk av marknadsexperter. Vi erbjuder allt från personlig rådgivning till kurser och nätverk inom export och import.