Petter Stordalen är tillbaka

Under pandemin genomgick besöksnäringen ett stålbad. En av många drabbade var hotellmagnaten Petter Stordalen som upplevde sin största kris någonsin. Nu är han tillbaka, aktuell med nyöppnade Clarion Hotel The Pier, i Göteborg.

– Efter pandemin har jag blivit än bättre version av mig själv, säger Petter Stordalen.

Clarion Hotel the Pier är hans 12:e hotell i Göteborg, beläget på Lindholmen. Här ryms förutom 254 hotellrum, den nya restaurangen FEI med ett kockteam rekryterat direkt från Kina, och en takterrass med utsikt över hamninloppet, Karlatornet och byggkranar - vilket enligt Petter Stordalen är något av det bästa med Göteborg.

– Här finns kranar över hela stan, det byggs överallt och jag måste köra runt för att komma fram och jag bara älskar det! Det är en fantastisk stad, här finns Geelys andra innovationscenter i världen, här skapas den bästa farmacin, de bästa kullagret och här finns universitet. Det är en eventstad där det händer saker.

Läs mer: 10 nya satsningar som sätter Västsverige på kartan

Idag mår Petter Stordalen bra. Han lyckades ta sina företag genom krisen och anställda som sagts upp eller permitterats har fått möjlighet att komma tillbaka. Annat var det när pandemin gick som en löpeld över världen.

– Jag hade näringsförbud på 204 hotell och sa upp eller permitterade 8 000 människor. Många av dem via teams, och det var människor som jobbat hos mig länge. Det var fruktansvärt. Jag hade Ving, flygbolag, och Hurtigruten. Alla mina verksamheter påverkades. Det är inte möjligt att tänka sig ett värre scenario.

Så hanterade han krisen

Vad var det då som gjorde att han kunde hantera krisen? Petter Stordalen nämner några avgörande delar. Att snabbt få fakta om vad som sker och att skapa och revidera åtgärdsplaner är några av dem.

– Vi var bland de första bolagen i Norge som insåg vad vi stod inför. Jag har alltid omgett mig med människor som är smartare än jag, genom min förra fru Gunhild fick jag ställa tre frågor till David Nabarro och när svaret kom fick jag svårt att andas. Han sa att det du ser nu, tror vi kommer ske i Europa och Norden, säger Petter Stordalen.

En annan viktig del är människorna. Petter Stordalen återkommer till det ofta; det är kulturen i bolaget som är viktig - människorna, inte pengarna - som tar dig genom kriser. Särskilt viktig blev vännen Torgenir Silseth, koncernchef med en lång historia i hotellbolaget.

– För mig var det avgörande att ha Torgenir vid min sida. Det gav mig trygghet och i en kris är det vad du behöver. Och är du ledare är det du som måste ge den tryggheten. Jag var alltid öppen med läget, men sa samtidigt att nu jobbar vi för att behålla så mycket som möjligt.

Tror på framtiden

På Clarion Hotel The Pier har Petter Stordalen just avslutat ett scensamtal med Västsvenska Handelskammarens vd, Johan Trouvé, och ska ladda om för hotellinvigningen. Om 9 månader är det dags igen, då invigs hans 13:e hotell i Göteborg; Draken. Det kommer att bli något alldeles extra, utlovar Petter Stordalen.

För trots att vi står inför en ny orolig tid med lågkonjunktur, inflation och elbrist känner han tilltro till framtiden. Tillskillnad från pandemin då flera länder stängde ner, kan alla verksamheter vara öppna och efterfrågan efter att mötas är stor.

– Detta är också en typ av kris som vi hanterat tidigare, så som oljekrisen eller finanskrisen. Självklart finns det många utmaningar, men en annan sida är att man planerar framåt och investerar inom områden där det finns behov. Se bara på vaccinet som togs fram på två år, snabbare än någon kunde ana. Det kommer även positiva effekter, och vi vet att alla kriser går över till slut.

I filmen ger Petter Stordalen sina tre bästa tips till ledare i oroliga tider.

Info från Västsvenska Handelskammaren

Du måste godkänna cookies för marknadsföring för vår webblats för att se filmen.

UTVECKLAS SOM LEDARE MED OSS

Det är genom ny kunskap och i möten med andra som vi växer som människor och ledare. På Västsvenska Handelskammaren erbjuder vi nätverk både för dig som är vd, senior ledare eller ny i karriären. Kontakta oss så matchar vi dig med en grupp efter dina behov.

Se våra affärsnätverk