Det våras för besöksnäringen

10 nya satsningar sätter Västsverige på kartan

Trots inflation och räntor ser det ljust ut för besöksnäringen Västsverige. I dagarna öppnade Lisebergs nya äventyrshotell Grand Curiosa, den första i raden av flera stora investeringar som ska stärka Göteborgs och Västsveriges attraktionskraft.

– Sedan 2022 och fram till 2024 genomför Göteborg en av Sveriges största investeringar inom besöksnäringen. Vi pratar om investeringar för många miljarder kronor i allt från upplevelseattraktioner till hotell, vilket kan komma att skapa närmare två miljoner besök, säger Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren.

Någon som också gläds åt satsningarna är Fredrik Lindén, vd för Turistrådet Västsverige.

– Det är en fantastisk utveckling vi ser som både väcker intresse och driver besökare till Västsverige. Att utbudet utvecklas i Göteborg kommer få positiva effekter för hela regionen, säger han.

I april öppnade Grand Curiosa Hotel, som är del av Lisebergs jubileumsprojekt. Nu står ett vattenland med 14 åkattraktioner näst på tur.

Besöksnäringens comeback

Besöksnäringen var en av de branscher som drabbades hårdast under pandemin, besökssiffrorna dalade och 50 000 jobb försvann. Trots att många trodde att återhämtningen skulle ta många år ser vi nu att besöksnäringen är tillbaka på samma nivåer som före pandemin.

– Under 2022 uppgick antalet gästnätter i Västsverige till över 10 miljoner, vilket är snäppet fler än 2019 och vi ser även att antalet anställda i är uppe i samma volymer, dock med många som är helt nya i branschen, säger Fredrik Lindén.

Så här långt har vi inte märkt av lågkonjunkturen, utan har tvärtom haft rekordvolymer

Städer som Göteborg, Stockholm, och Malmö, som var de som drabbades hårdast av pandemin, är också de som vänt snabbast tillbaka. Och trots nya utmaningar i form av inflation, räntehöjningar och höga elpriser, har de positiva siffrorna hållit i sig 2023.

– Vi har samma oro som andra branscher inför hur situationen kommer att utvecklas, men så här långt har vi inte märkt av lågkonjunkturen, utan tvärtom haft rekordvolymer både när det gäller antalet gästnätter och restaurangbokningar, säger Fredrik Lindén.

Kräver bättre kommunikationer

Med en svag svensk krona och ett bredare utbud, hoppas han att antalet besökare från andra länder – som idag utgör cirka 25 procent av turismen i Västsverige – kan komma att öka. Det tror även Johan Trouvé, som bland annat hänvisar till den nyöppnade flyglinjen mellan Göteborg och New York. De nya satsningarna är viktiga för varumärket Göteborg på flera sätt, menar han.

– De skapar fler reseanledningar hit och det kan locka personer att flytta till vår region. Och om det är något vi behöver i Västsverige så är det mer kompetens. För att stärka besöksnäringen och näringslivet i stort är det nu också ännu viktigare att politikerna satsar på bättre kommunikationer i Västsverige och en utbyggnad av järnvägen mellan Göteborg, Landvetter och Borås.

Investeringar på gång

Nyfiken på aktuella investeringar? Här kommer 10 spännande projekt som sätter Västsverige på kartan.

1. Universeums utbyggnad

Du har väl inte missat att Göteborgs vetenskapscenter, Universeum, bygger ut. På 4000 nya kvadrat ryms bland annat en ny miljö för hälsa och ett visualiseringslabb. Snart öppnar visualiseringsdomen Wisdome, som genom en 360 graders duk tar med dig genom allt från kroppens celler till yttre rymden.

Läs mer: Universeum satsar för framtiden

Wisdome är det senaste tillskottet i Universeums tillbyggnad. Sedan förra året finns här bland annat även ett visualiseringslabb. Foto: Universeum
2. Liseberg Grand Curiosa Hotel

I slutet av april slog Liseberg upp portarna till det nya upplevelsehotellet Grand Curiosa. Därmed följer de den internationella trenden och erbjuder hotell som en del av nöjesparken. Grand Curiosa är förankrat i Göteborgs historia och ostindiska kompaniet. Här finner du bland annat 457 familjerum, restauranger, rutschkana och en karusell från 1923.

3. Vattenlandet Oceana

Med Oceana går Liseberg från säsongstänk till en helårsdestination. Vattenlandet beräknas stå klart 2024 och erbjuder både en utomhus- och inomhusdel med sammanlagt 14 vattenattraktioner. Tillsammans med Grand Curiosa hotel förväntas Oceana dra 500 000 besök och 85 000 gästnätter/år.

4. World of Volvo

När fastigheterna för Volvomuseet såldes för ett par år sedan föddes idén om att skapa något nytt och större. Resultatet blev World of Volvo – en mötesplats designad Volvo Cars och Volvo Group för utställningar, möten, event, konferens och utbildning. I den arkitektoniskt spännande byggnaden kan du även ta del av såväl ikoniska bilmodeller som nya innovationer. 

I april 2024 förstärks evenemangsstråket kring Korsvägen med World of Volvo. Foto: World of Volvo
5. Renoveringen av Dicksonska palatset

I 150 år har Dicksonska palatset i centrala Göteborg används sparsamt, men nu pågår arbetet för att öppna upp huset för allmänheten. Renoveringarna planeras vara klara under 2024 och ska förutom kontor även erbjuda restaurang, barer, festverksamhet och schackklubb i Stureplansgruppens regi.

6-9. Fyra nya hotell

Jacy’z Hotel Resort, Clarion Hotel The Pier och Scandic Göteborg Central är tre hotell som öppnade 2022. I september 2023 är det dags för det fjärde; Hotell Draken, där den K-märkta biografen från 1956 bevaras i ett upplevelsehus med hotellkostym. Förutom bio, boende och mat kommer hotellet fyllas med show, humor och konserter. Draken blir Petter Stordalens 13:e hotell i Göteborg.

Läs mer: Petter Stordalen om The Pier och att vara tillbaka i Göteborg

Jacy’z Hotel Resort är en av snart fyra nya hotell. Foto: Julio Chang
10. Karlatornet

Med sina 246 meter blir Karlatornet Nordens högsta byggnad och ett besöksmål i sig. Förutom 611 lägenheter ska här även rymmas hotell, kontor och skybar. Därtill ska det även, enligt GP, arrangeras en årlig löpartävling i tornets på cirka 1352 trappsteg.

SENASTE NYTT FRÅN REDAKTIONEN TILL DIN INBOX?

Håll dig uppdaterad om vad som är på gång i Västsverige genom en prenumeration på vårt Nyhetsbrev. Här får du allt från ledarskapstips till omvärldsspaning och trender. 

Ja, jag vill få ert nyhetsbrev