Året när det osannolika blev sannolikt

2020 blev långt ifrån vad många tänkt sig, men rymmer trots allt sina ljuspunkter. Västsvenska Handelskammarens vd, Johan Trouvé, tittar tillbaka på året som gått och berättar om vårt arbete inför 2021.

År 2020 kom till stor del att präglas av coronakrisen. Det har varit ett tufft år för många, vi har sett så väl personliga tragedier, som krisens effekter på näringslivet. En tidig iakttagelse var dock hur olika krisen slog mot olika branscher, vissa har 80 procents tapp i sin affär, medan andra till och med går bättre än tidigare. Många av de företag som lyckats under corona är de som varit snabba med att anpassa sig till rådande situation.

Vi kommer att jobba för att bli den mest hållbara regionen i Europa

Under året har vårt fokus framförallt varit hos er som drabbats hårt. Vi arrangerade 24 webbinars för att hjälpa företag att orientera sig bland stödåtgärderna, skapa handlingskraft och få en internationell utblick. Vi hade också 15 rundabordssamtal med ministrar, partiledare och kommunalpolitiker, där vi tillsammans fört fram de åtgärder näringslivet efterfrågat.

Läs mer: Sableline såg nya affärsmöjligheter i krisen

Under 2021 ser vi att det arbetet behöver fortsätta. Så länge vi har omfattande restriktioner måste företagen få omfattande stöd, och då riktat mot särskilt utsatta branscher.

Men vi kommer även satsa extra på att stötta er medlemmar i ert omställningsarbete, och då med fokus på digitalisering och hållbarhet. Jag är övertygad att hållbarhetsfrågan kommer få ökat globalt fokus och här är Sverige redan långt framme, vilket kan ge en konkurrensfördel gentemot andra länder. Därför kommer vi att jobba för att bli den mest hållbara regionen i Europa.

Under året har vi också blivit varse hur förändringens tider innebär nya utmaningar för ledarskapet, vilket även det är ett område vi belyser ytterligare framöver.

Även om 2020 kretsat mycket kring krisen rymmer det också ljuspunkter. I december har två infrastrukturprojekt som vi arbetat hårt för blivit verklighet. Nu öppnar Marieholmstunneln i Göteborg och avlastar den hårt belastade Tingstadstunneln. Lobbyarbete påbörjades år 2000, vilket i sig ger en hint om hur viktigt det är att påbörja de projekt vi vill ska bli verklighet om 20 år, redan nu.

Läs gärna mer om det här: Vägen var lång men nu är vi i mål

Vi har också sett nya framsteg i utbyggnaden av E20 till motorväg. Nu står även sträckan Alingsås-Vårgårda färdig och 2025 planeras hela etappen genom Västra Götalandsregionen vara klar.

Vad kan vi då vänta oss av 2021? Jag tror att vi, även om ett vaccin är på väg, får vara beredda på att leva med corona ett bra tag till och agera därefter. Samtidigt som vi också behöver förbereda oss för att den har ett slut.

Före pandemin hade vi landets bästa tillväxt och vi kommer att komma tillbaka dit. Kanske inte så snart som nästa år, men så småningom. Vi står inför ett skifte där vi i Västsverige redan ligger långt fram. Vi har transportsektorn som satsar på elektrifiering, centret för mikrovågsteknik och 5G här, men är också mitt i uppbyggnaden av life-science området, som även det spås vara en framtidsbransch.

Så avslutningsvis finns det saker att fira och mycket att se fram emot, men som Tage Danielsson en gång formulerade det kan det osannolika plötsligt bli sannolikt. 2020 fick vi erfara att det stämmer. Den insikten tror jag vi alla kan ta med oss in i det nya året och i våra planer för framtiden.

Ta hand om er!

Bästa hälsningar,

johan signatur.jpg

Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren