Så navigerar du rätt i tullkaoset

Den 9 juli löpte Trumps tullpaus ut för EU. Men utan framgång i förhandlingarna förlängde USA tidsfristen till 1 augusti. Vad gäller nu och hur rustar du ditt företag?

För många västsvenska företag väcker USA:s handelspolitik frågor om handelshinder, leveranskedjor och framtida exportmöjligheter. Peter Hellman, Handelskammarens expert på tull och internationell handel, reder ut konsekvenserna och vilka steg du som företagare kan ta för att minska riskerna.

Peter Hellman är Handelskammarens expert i frågor som rör tull och internationell handel.

Vad händer i tullfrågan just nu?

– Det senaste som hänt är att USA meddelat att de förlänger sin tullpaus till 1 augusti.

Hur reagerar EU?

– EU är inte nöjd men man måste vara två vid förhandlingsbordet för att kunna förhandla. Detta sätter EU i ett dilemma med sina pausade motreaktioner bland annat med tull mot amerikanska varor som bourbon och Harley-Davidson-motorcyklar. Mest troligt är att EU avvaktar med motreaktioner till den 1 augusti. Här är alla medlemsländer inte helt eniga. Länder som Frankrike och Spanien är tuffa och vill dra på med motåtgärder men andra exportberoende länder som Irland, Tyskland och Sverige vill avvakta.

Vad kan man förvänta sig den 1 augusti?

– Personligen tror jag att det kommer skjutas upp igen, tre veckor är kort tid. USA trodde att de kunde få till 90 handelsavtal på 90 dagar. Men de lyckades med två, Vietnam och Storbritannien. Sedan har USA skickat ut brev till en rad andra länder men det är inga förhandlingar utan ultimatum. För att förtydliga så har EU har inte mottagit något brev.

Trump har uttalat sig om generella tullar på 15-20 procent för alla länder. Det låter inte osannolikt. Det är viktigt att komma ihåg att allt är osäkert. Det finns inget facit och förändringarna kommer snabbt. Vi kommer få leva med detta under Trumps mandatperiod.

Vilka tullar gäller nu?

– Nu gäller 10 procent tilläggstull som läggs på existerande tullavgift. Med undantag för kategorier som stål och aluminium med 50 procent tilläggstull och fordon med 25 procent. Dessa gäller troligtvis fortsatt till 1 augusti.

Det är inte helt osannolikt att USA tar ut fler undantag med höjd tullsats framöver för att flörta med den inhemska industrin. Men det ger samtidigt amerikanska företag dyrare insatsvaror och dyrare slutprodukter.

Ser du fler effekter på världshandel?

– Ja, det är allvarligt att president Trump och hans administration går förbi regelverket. Det gör att förtroendet för USA minskar och det slår tillbaka mot dem själva. Dollarn som världsvaluta är ifrågasatt. Vi ser även att amerikanska skuldpapper tappar i värde och attraktion.

5 tips: Vad kan företagen tänka på i detta läge?


  1. Se över dina avtal. Börja med att analysera hur påverkat ditt företag är och vilka avtal du har. Om du säljer med villkoret DDP (Delivered Duty Paid) tar du som säljare på dig tullkostnaden till USA. Se till att ha en klausul som gör det möjligt att justera priset för tullkostnaden, så att du som säljare inte står för merkostnaden vid höjda tullavgifter. Det minskar risken för en förlustaffär.
  2. Samtal med kunden. Prata med din kund i USA. Förklara läget med ökande kostnader och diskutera hur ni kan fördela dem. Exporterande företag med små marginaler kan inte bära alla kostnader själva. Om säljaren väljer att lämna marknaden riskerar köparen i värsta fall att inte få sina varor. Ni har ett gemensamt intresse av att hitta en lösning.
  3. Ursprung. Vid export till USA är det inte avsändarlandet utan varans ursprung som avgör vilken tullsats som gäller. Se gärna 15 snabba för vägledning om hur ursprunget bestäms: 15 snabba - Vilken till får din vara?
  4. Scenarioplanering. Rita upp några möjliga utfall och hur ert företag ska agera i dessa situationer. Det ger er möjlighet att vara förberedda.
  5. Håll er ständigt uppdaterade. Utvecklingen går fort och förändringarna kan vara stora. Kommerskollegium och Västsvenska Handelskammaren erbjuder löpande uppdateringar via våra webbplatser. Handelskammaren erbjuder även hjälp genom vår avdelning för handelsdokument.
Behöver du hjälp i internationella handelsfrågor?

På Västsvenska Handelskammaren har vi lång erfarenhet av internationell handel och ett globalt nätverk av marknadsexperter. Vi erbjuder allt från personlig rådgivning till kurser och nätverk inom export och import. Har du frågor om hur det nya läget påverkar ditt företag, tveka inte att kontakta oss. 

Till internationella affärer