Lyckas med din ansökan till Draknäste Väst

Vill du söka till Draknäste Väst och få upp till fem miljoner kronor i investeringskapital? Då behöver du först övertyga urvalsjuryn. Bekanta dig med jurymedlemmen Carl Fhager och få några värdefulla tips.

– Jag är brinner för Göteborg och för att hjälpa entreprenörer växa och utvecklas. Vi behöver fler mötesplatser och plattformar där idéskapare och investerare kan mötas. Därför känns det roligt att delta i Draknäste Väst som gör just det, säger Carl Fhager som är ny i urvalsjuryn.

Kan du berätta kort om vem du är?

– Jag är advokat på MAQS och är främst inriktad på kapitalanskaffningar och transaktioner. Sedan sitter jag i en hel del styrelser för tillväxtbolag. Privat så är jag en 47-årig fyrbarnsfar som bor Donsö.

Vad är din bild av startupscenen i Västsverige?

– Startupscenen i Göteborg ser bra ut. Det finns lite hubbar där det kommer många goda idéer. Men pengar och ”know-how” saknas i viss utsträckning. Vi har ett antal aktiva änglar men det strukturerade kapitalet finns bara till viss del. Det finns inte så många banker, revisorer eller juridiskt stöd med erfarenhet som kan stötta upp. Det gör att entreprenörer väljer att flytta till Stockholm. Vi behöver fler mötesplatser där kunskap, pengar, engagemang och entreprenörskap kan mötas för att stärka scenen i Västsverige.

Vad ska den som söker tänka på för att lyckas att komma igenom urvalsjuryn?

– Mitt tips är att inte krångla till det för mycket. Var tydlig med vad du ska sälja, hur och till vem. Glöm heller inte att svara på hur du ska tjäna pengar på det.

Våga vara personlig. Man gör affärer med människor och gärna med människor man gillar.

Fallgropen är att inte tänka hela vägen till lönsamhet. Det måste vara en bra affär även för investerare. Det räcker inte längre med en bra idé utan en lönsam affärsmodell. 

I ansökningsprocessen ska sökande göra en pitchvideo. Hur gör man en video som tilltalar dig?

– Våga vara personlig. Man gör affärer med människor och gärna med människor man gillar. Visa vilka drivkrafter du har och en hisspitch. Svårare än så behöver det inte vara.

VILL DITT FÖRETAG VARA MED?

Den 3 maj har fem entreprenörer chansen att kamma hem nya investeringar till sitt företag. Vill du vara en av dem? Ta chansen och ansök om en plats i Draknäste Väst. Ansökningsperioden är öppen mellan 1 december 2022 – 28 februari 2023. 

Läs mer och ansök här