Hon kan förverkliga företagsdrömmar i Draknäste Väst

Vilka affärsdrömmar är värda att investera i för framtiden? Lena Apler, entreprenör och företagsgrundare, är en av de som vet. Den 4 maj är hon en av affärsänglarna i juryn för handelskammarens Draknäste Väst.

Hej Lena Apler, berätta kort om din bakgrund ...

– Oj, den är lång. Men sammanfattat så började jag på SEB och har sedan arbetat på DNB, Societe Generale och Securum innan jag grundande Collector 1999, som numera är en börsnoterad bank. Förra året lämnade jag Collector och nu lägger jag min tid på startups och en del bolag som med tiden har blivit Scaleups.

Du kommer att få höra fem olika pitchar. Vad kommer du lyssna efter?

– Jag kommer att lyssna efter vilken kundnytta deras affärsidé har, efter dess unicitet och hållbarhet. Förbättrar den världen på något sätt och är marknaden redo för den? Vad som också är viktigt för mig är den brinnande passionen hos teamet.

När går en affärsidé över till att bli ett lovande affärskoncept?

– När man har identifierat kunder och marknad, samt har testat sin produkt skarpt mot kunder och fått positiv respons.

Vilken typ av bolag vill du helst investera i?

– Om bolagen uppfyller ovanstående har jag ingen speciell preferens, även om jag gärna lyssnar på healthtech, foodtech och edtech. I dagens läge är även säkerhetsapplikationer som till exempel kan förhindra cyberattacker och hackerintrång, intresssant.