ATA-carnet ger tullfri turné

De klassiska tågfärderna i tv-programmet På spåret, svenska hockeylandslaget insats ishockey-VM i Ryssland och utlandsturnéer för flertalet kända artister har alla möjliggjorts av ett viktigt tulldokument: ATA-carneten.

Från och med den 4 oktober 2021 sker alla ansökningar av ATA-carnet digitalt. För att göra din ansökan digitalt framåt ska du först skapa ett användarkonto, detta görs enkelt via eata.se Öppnas först den 20 sept.

när behöver jag en ATA-Carnet?

När du åker utomlands och tar med dig till exempel yrkesutrustning, mässutrustning eller varuprover till icke EU-land. Det vill säga till länder som är med i ATA-konventionen.

Vad händer om du för ut varor utan den här typen av dokument?

Då får du deponera införselavgiften mot den utländska Tullmyndigheten, sedan får du ansöka om att få tillbaka den erlagda avgiften, det kan ta fem veckor och uppåt.

Skulle du till exempel föra in något i Norge så har de 25 procents moms. Har du en ATA- carnet med ett varuvärde på 1 miljon kronor blir du genast skyldig att erlägga Tullmyndigheten 250 000 kronor, så det kan handla om stora summor.

Läs mer: Guide: så handlar du med Storbritannien efter Brexit

Vilket är det vanligaste problemet vi kan stöta på med carneter?

Du stöter inte på några problem med en ATA-carnet, det är ett bra dokument och det enda du behöver temporärt vid införsel av varor.

Men du måste alltid visa upp den hos införsellandets tullmyndighet så att de kan sätta dit en stämpel och även när du åker därifrån ska du visa upp det, så att det går att se i carneten att samtliga varor lämnat landet. Alla varor du tagit in ska också ut ur besökslandet.

Visst är det en värdehandling?

Ja, den är värd införselavgifter baserat på det varuvärde du satt på dina produkter och den ska lämnas tillbaka till oss.

Ni utfärdar ju ATA-carneter i många spännande sammanhang, berätta!

Vi var inblandade i segelfartyget som skulle åka genom Nevadaöknen för ett par år sedan samt SVT:s populära program På Spåret.

Vi har försett Svenska seglarförbundets med utrustning till världscuper och världsmästerskap och hockeyspelarna med utrustning till Ishockey VM i Ryssland.

Många kända artister har också fått carneter utfärdade av oss, bland annat Göteborgs mest kända och här nämner jag inget namn. Vi har ett antal orkestrar som använder carneter och det sägs att även stora artister som Madonna använder carneter på sina turnéer.

Kontakta oss gärna vid frågor

Lisbeth Hemlin 031-83 59 25 
Madeleine Östlund 031-83 59 14
Sofia Thorstensson 031-83 59 62 


BEHÖVER DU HJÄLP MED DIN INTERNATIONELLA AFFÄR?

Är ditt företag på väg att etablera sig på en ny marknad, har en specifik situation att hantera eller ett viktigt möte att förbereda med en internationell part? På Västsvenska Handelskammaren har vi lång erfarenhet av internationella affärer och ett globalt nätverk av marknadsexperter, som hjälper dig att säkra din affär. Eller kanske behöver du gå en kurs?

på gång inom export & import